ЕС е готов за преговори с Русия  

Властите на Европейския съюз са готови за преговори с руската страна. „Дойче веле“ съобщи, че това е заявил официалният представител на Европейската комисия в Германия Рихард Кюнел.
„Искаме да преодолеем логиката на санкциите, искаме да седнем на масата за преговори, за да обсъдим съвместно пътищата за бъдещото развитие на Украйна“, казал Кюнел, цитиран от Газета.ру.
По думите му Украйна е важен партньор и за Европа, и за Русия, затова на постановката на въпроса за принципа „или-или“ (или сближаване на Украйна с ЕС, или с Русия) трябва да бъде противопоставена формулата „и-и“.
Кюнел, обаче отбелязал, че ЕС е готов да забрани на самолетите на руските авиокомпании да извършват полети над Европа, ако Русия забрани на европейските компании да летят над Сибир.
В сряда Русия даде своя отговор на санкциите от страна на Европейския съюз и на САЩ и въведе реципрочни мерки. Това стана официално с подписване на специален указ от страна на руския президент Владимир Путин. Въвежда се забрана да се внася селскостопанска продукция, суровини и продоволствие от страните, които са въвели санкции срещу Русия. Руското правителство налага пълно ембарго на вноса на говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия за период от една година. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на вчерашното заседание на кабинета. Правителството изрично съобщи, че забраната не се отнася за алкохол и за детски храни.
В много от европейските страни вече бият тревога, тъй като приетата от Русия забрана може да има сериозни последици за селското стопанство на Европа и, в частност, за Холандия, смята президентът на Федерацията за селското стопанство в страната Алберт Ян Маат.
„Холандия е вторият по големина износител на селскостопанска продукция в света и Русия е един от основните ни клиенти“, се казва в официално изявление на ведомството, цитирано от Нюзру.
Приетите от Русия мерки предизвикаха тревога и във Финландия. Местните медии припомнят, че Русия е най-големият търговски партньор на Хелзинки.
В Белгия решението на Москва го определят като катастрофа. Водещият белгийски в. „Соар“ оцени общия обем на износа на белгийски продукти, преди всичко плодове, в Русия през 2013 г. на 490 млн. евро. Загубите от забраната за внос на хранителни стоки в Русия може да достигне половин милиард евро, смята изданието.
„През тази година реколтата е рекордна и, ако Русия затвори пазара си, това ще е катастрофа за целия сектор“, съобщи директорът на Центъра за плодова индустрия във Валония (Южна Белгия) Оливие Варние.
В същото време на Запад смятат, че замяната на вноса от Европа, която е основен доставчик на продукти за руския пазар, ще бъде истинско предизвикателство за Русия. „Руската федерация изобщо не е в състояние да се изхрани. Тук не се произвежда много селскостопанска продукция, а това, което се прави, не може да се определи като много ефективно. Освен това, Русия внася продоволствие за милиарди долари“, съобщи Си Ен Ен.
В този смисъл Европа е основен пазар, който храни Русия и не дава на цените на продуктите да скочат до небесата, смята телевизията. Увеличаващата се средна класа в страната много обича европейските стоки, в това число, сирената, виното и така нататък.
ЕС може да анулира руските забрани за внос на хранителни продукти чрез Световната търговска организация (СТО), заяви европейски дипломатически източник. „Политически мотивирани, мащабните търговски забрани на Русия са в пряко нарушение със споразуменията на СТО. Мерките на Русия ще бъдат внимателно анализирани, а след това ще бъдат подадени съответните искове в СТО“, каза източникът. Според него руската забрана на храни от ЕС е „безотговорно действие“, което може да доведе до загуби на милиарди евро за европейските и руските потребители. По думите на дипломатическия източник мярката на Русия може да увеличи напрежението между Русия и Запада.
В Русия експертите също пресмятат какви ще са последиците от решението на Кремъл. Вместо производители от Европа и САЩ руските вносители ще изберат доставчици от Латинска Америка – това ще е гаранция, че страните им няма да подкрепят санкциите на Запада, пише „РБК дейли“. Според експерти на вестника азиатските държави, въздържали се досега от резки изявления срещу Москва, също може да получат преференции, ако Русия ограничи прелитането на европейски самолети над своя територия.


Български производители също може да пострадат

„Нормално е ембаргото да се отрази негативно, защото 1 година е много време. Все пак очакваме да бъде оповестен списъкът със стоките, за които се въвежда забрана. Има указ, но той е общ. Чакаме списъка“, заяви за Фермер.БГ инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. Според нея обаче е ясно, че за някои от българските преработватели забраната за износ може да е пагубна. Причината е, че има български фирми, които изнасят 80-90% от продукцията си за Русия.
Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите заяви пред БНР, че наложените от Русия санкции ще се отразят негативно на производителите на млечни продукти. Според него през последните пет години стокообменът с млечни продукти с Русия всяка година се увеличава.
По данни на Националния статистически институт през 2013 г. 29,8% от износът към Русия се заема от лекарства, 34,7% от машиностроителна продукция, 2% заемат гроздовите вина, 2,2% нефтените масла. Общо износът ни към Русия през 2013 г. възлиза на 1,121 млрд. лв. В процентно изражение износът към Русия заема едва 2,6% от общия износ на страната.