ЕС въведе санкции срещу прокурора на Крим

Общо в черния списък попаднаха 13 човека, както и две кримски компании „Феодосия“ и „Черноморскнефтегаз“.

ЕС въведе санкции срещу кримския прокурор Наталия Поклонская, предаде lifenews.ru. Информацията бе публикувана в официалния бюлетин на ЕС. Постановлението включва „ограничителни мерки по отношение на действията, които накърняват или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“.

Сред засегнатите от санкциите са заместник ръководителят на администрацията на президента на Русия Вячеслав Володин, командващият ВДВ Владимир Шаманов, главата на Комитета по конституционно законодателство Владимир Плигин, прокурорът на Крим Наталия Поклонская, кметът на Славянск Вячеслав Пономарьов, лидерът на движението „Югоизток“ Олег Царев и прокурорът на Севастопол Игор Шевченко.

Общо в черния списък са включени 61 човека, като повече от една трета от тях са граждани на Украйна, обявили се срещу киевския режим. Срещу тях е въведена забрана за влизане в ЕС,  а техните авоари в европейски банки са замразени.

Примерът на ЕС последва и Канада. Канадските власти въведоха допълнителни санкции по отношение на още шест руски граждани, както и срещу редица украински привърженици на федерализацията. Това заяви канадският министър-председател Стивън Харпър.

Забраната за влизане в ЕС и икономическите мерки ще засегнат и началника на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов, председателите на руската Дума Сергей Наверов и Людмила Швецова. В новия списък са включени и имената на министъра по делата на Крим Олег Савельов, командващия въоръжените сили на Донецка народна република Игор Гиркин и временно изпълняващия длъжността губернатор на Севестопол Сергей Меняйло.

Освен руски граждани, в разширения списък попаднаха и шест граждани на Украйна, като голяма част от тях са представители на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики.