Ескобар: Американските ракети няма да преодолеят С-500

Изявлението на Пентагона за разполагане на американски сили в Европа не плаши Русия, която се оказа готова за подобно развитие на събитията, пише в сайта на RT бразилският политически коментатор Пепе Ескобар, цитиран от РИА Новости.

„Отчитайки желанието на САЩ да отреже Русия от Европа и да изгради нова желязна завеса от Балтика до Черно море,  не е удивително. Мозъчният център на Пентагона – Управлението за общи оценки на министерството на отбраната на САЩ, е наело Центъра за анализи на европейската политика (СЕРА) да „нащампова нови военни игри“, пише Ескобар,

В очите на Русия цялата тази милитаристична истерия изглежда жалка, защото Русия се е осигурила с въвеждане на ново стратегическо ядрено въоръжение – ракетният комплекс „Топол-М” и зенитно-ракетните системи С-500.

„Пентагонът знае за това, но високомерието го заставя да заеме позиция „ние сме непобедими”, пише Ескобар, напомняйки, че „мълчаливите руски подводници” край бреговете на САЩ могат за няколко минути да сринат цялата американска непобедимост.

Анализаторът отбелязва, че САЩ със своите остарели ракетни разработки просто не е в състояние „да премине” през ЗРК С-500.

„Американската общественост не знае това и затова на САЩ им остава само позьорството”, допълва бразилският журналист.

„Даже американските ракети с подводно базиране няма да преминат през руската отбрана. С-500 ще си свършат работата”, уверен е той.

Във всеки случай, отбелязва авторът на публикацията, Пентагонът може да заплашва колкото си иска, но след по-малко от две години руското въздушно пространство ще бъде надеждно прикрито от С-500.

С-500 се отнася към ново поколение зенитни ракетни системи „земя-въздух”. Тя представлява универсален комплекс за далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал за противоракетна отбрана и способност за прехващане на балистични и хиперзвукови ракети.

С-500 има радиус на поражение 600 км., способна е да унищожава до 10 свръхзвукови балистични цели, летящи със скорост до 7 км/сек. По своите характеристики С-500 значително ще превъзхожда намиращия се на въоръжение ЗРК С-400 и неговия американски конкурент Patriot Advanced Capability-3.