Ердоган: ще си тръгне ли Путин, ако връзките на Турция с ИД не се докажат?

Турският президент Реджеп Ердоган, който в понеделник (30 ноември) изрази готовност да подаде оставка, ако се докаже, че Анкара купува петрол от „Ислямска държава“ (ИД), предложи и руският му колега Владимир Путин да направи подобно изявление, съобщи „Взгляд“.

„Говоря напълно открито: ако подобни факти бъдат потвърдени, няма да остана на поста си. В същото време питам уважаемия Путин – той ще остане ли?“, заяви Ердоган в Париж в отговор на твърденията на Кремъл, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от райони в Сирия, които са под контрола на ИД, съобщи ТАСС.

Ердоган каза също, че по данни на САЩ гражданинът на Сирия и Русия Джордж Хасуани купува петрол от ИД и го продава на Дамаск. Ердоган обаче не даде доказателства за това свое твърдение, отбелязва РИА „Новости“. Москва за момента не е потвърдила официално, че Хасуани има руско гражданство. САЩ също не са заявявали, че са предоставяли подобни данни на Русия.

Междувременно руските медии във вторник разпространиха информация на израелското издание „Глоубс“ (The Globes) за основните купувачи на петрол от ИД.

Според източника на изданието, цитиран от „Аргументи и факти“, терористите добиват петрол от сирийското находище в гр. Дир аз-Зур, както и от две находища в Ирак. Оттам суровината се транспортира до кюрдския град Заху, разположен в Ирак недалеч от границата между Турция и Сирия.

В Заху израелски и турски посредници договарят доставките. Цената на петрола е между 15 и 18 долара за барел, което е два пъти под цените на световните пазари. Според изданието ежедневно ИД продава от 20 до 40 000 барела петрол, от което изкарва $1-1,5 милион.

От Заху през територията на Турция петролът се отправя към пристанища, откъдето се доставя на клиентите, основно в Израел. Според „Файненшъл таймс“ (Financial Times) напоследък Израел получава 75% от петрола, който поръчва, от иракски Кюрдистан.

Източник: Поглед Инфо.