Ердоган подаде жалба срещу немски комик заради оскърбителни стихове по негов адрес

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде жалба срещу немския телевизионен водещ и комик Ян Бьомерман заради това, че рецитирал сатирично стихотворение за него по германската национална телевизия ZDF. Това се казва в изявление на германската прокуратура, съобщи Ройтерс, цитирана от РИА Новости.

Прокуратурата в западногерманския град Майнц посочи, че Ердоган е подал жалба срещу Ян Бьомерман за обида чрез юридическа фирма, като други подробности не се съобщават.

В предаването си „Neo Magazin Royale“, излъчено на 31 март по телевизия ZDF, Бьомерман рецитира стихотворение, посветено на Ердоган. В тази връзка турското ръководство изпратило в Германия нота с искане да бъде започнато наказателно дело срещу водещия.

Турският  президент е известен с болезнената си реакция при отправени към него критики. В момента 1845 турски граждани са разследвани по обвинение за оскърбяване на президента на страната. За подобни постъпки законът в Турция предвижда парична глоба или затвор от 1 до 4 години. Опозицията обвинява властта, че законът е репресия срещу несъгласните с политиката на Анкара.