Ердоган иска да възстанови отношенията с Русия, но не знае как да започне

Ердоган иска да възстанови отношенията с Русия, но не знае как да започне

Публикувано от:

Турция иска да възстанови отношенията си с Русия, но не разбира каква първа стъпка очаква от нея Москва, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде РИА Новости.

„Не разбирам каква първа крачка очакват от нас. Ние не сме страна, която седи на обвиняемата скамейка. Не искаме да се караме с Русия. Напротив, ние сме страна, която иска да развива отношенията си с РФ. Ние бяхме приятели с Путин, и когато заради пилота, извършил грешка, или по друга причина принасят в жертва голяма страна като Турция – това е причина да се замислим. Мисля, че трябва да положим усилия, за да изградим отново отношенията си с Русия. Бих желал, колкото се може по-скоро да преодолеем този проблем“, заяви Ердоган.

По време на посещението си в Гърция руският президент Владимир Путин заяви, че Русия иска да възобнови отношенията си с Турция и очаква от Анкара конкретни стъпки, но до този момент няма такива. Той добави, че става дума за извинение и компенсация на нанесените щети заради сваления руски бомбардировач.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че нормализирането на отношенията с Русия е един от приоритетите на неговото правителство, а външният министър Мевлют Чавушоглу предложи създаването на съвместна работна група, в която да се обсъждат бъдещите стъпки на страните.