Ембаргото оставя US космонавти без храна

Американските и европейските астронавти на Международната космическа станция (МКС) може да останат без храна заради продоволственото ембарго, наложено от Русия на Запада, информира вчера „Интерфакс“, предаде novini.bg.

Пратката с продуктите, която трябва да бъде доставена до МКС с товарния кораб „Прогрес М-26М”, била спряна на руската митница. Още не е ясно дали чиновниците ще направят изключение за западните космонавти и ще допуснат на територията на страната си забранените продоволствия, уточнява агенцията.

Пресата припомня, че в отговор на американските и европейските санкции през август м.г. Москва наложи ембарго върху вноса на месо, млечни продукти, риба и др. от САЩ, ЕС, Канада, Норвегия и Австралия. В същото време от Института по медико-биологични проблеми успокоиха, че западните астронавти няма да останат гладни.

„Руските космонавти са изцяло обезпечени с хранителни продукти и са готови да споделят „трапезата си” със своите чужди колеги”, увериха от института. Завеждащият отдела по хранене на научната институция Александър Агеев пък опроверга информацията за проблем с продоволствията за западните космонавти.

По данни на източник на Интерфакс „Прогрес” ще достави за руския сегмент на МКС няколкостотин килограма продукти, вода, кислород и средства за хигиена. Освен обичайните провизии този път астронавтите ще получат и черен хайвер, съобщава “Газета.ру”. В пратката ще има още лимони, портокали, ябълки и домати.

В момента на МКС работят американците Бари Уилмор и Тери Верст, руснаците Александър Самокутяев, Елена Серова и Антон Шкаплеров, както и Саманта Кристофърти от Италия.