Елена Исинбаева: Заради информаторите страдат и чисти спортисти

вукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева изрази своята позиция относно последните разкрития на германската телевизия ARD за употребата на допинг в Русия, пише в. Дневник

В момента Исинбаева, която прекрати състезателната си кариера през лятото, е ръководител на надзорния съвет към Руската антидопингова агенция.

„Имам въпрос: защо информаторите не се свързват с разследващите власти, вместо да правят материал със скрита камера и след това да го казват? Защо не отидат в министерството на спорта или антидопинговата агенция да обявят нарушенията? Защото всички спортисти са обвинени без доказателство“, написа Исинбаева в официалната си страница във фейсбук.

Тя подчерта, че е категорично против употребата на допинг, но и срещу тези, които без доказателства и причини слагат виновните и невинните спортисти под общ знаменател.

„И това, което е характерно е, че нашата страна и нашите чисти спортисти са принизени точно от тези спортисти, които са се провалили в спорта. Чистият спорт беше и ще бъде в Русия, а моята кариера е потвърждение. С треньора ми никога не сме се обръщали към терапевтични изключения, тъй като дори това се считаше за нечестно към нашите съперници. За нас нашето здраве и репутация са много по-важни от „мръсни медали“, написа още Исинбаева.

„В нашата страна има сериозен брой честни професионални спортисти. За съжаление тези спортисти, които нямат връзка с употребата на допинг, страдат заради хората, които не са успели в спорта, нарушили са антидопинговите правила и искат да спечелят пари по такъв начин“, се казва още в обръщението на Исинбаева към информаторите.