Екс-премиерът на Франция Фийон призова да не правят от Русия враг № 1

Бившият премиер-министър на Франция, един от лидерите на най-голямата опозиционна партия „Съюз за народно движение” (UMP) Франсоа Фийон подложи на остра критика недалновидната позиция на френските власти и „истеричните” действия на американците и призова да не правят от Русия „враг № 1”

„В нашите интереси е да способстваме за това, Русия да се открие, да се присъедини към европейския континент и постепенно да става по-демократична. Не трябва от Русия да се прави враг № 1, който, ако бъде атакуван, ще има повод да напада”, заяви Фийон и припомни, че като премиер-министър той е имал тясно сътрудничество с руския си колега – днешния президент Владимир Путин. Фийон изказа мнение, че Русия трябва да остане приоритет на френската дипломация, а в същото време днешното френско правителство се отнася към Русия „като към някаква бананова република”.

„Американците са истерични, аз смятам, че техните действия, по-скоро, ще влошат ситуацията, а няма да я разрешат”, заяви екс-премиерът. В същото време той похвали позицията на канцлера на Германия Ангела Меркел, която, дори да няма най-добрите лични отношения, през всичките тези години пътува до Русия и поддържа взаимно уважение с руското ръководство. „Кой действително служи на интересите на Европа? Мадам Меркел”, – подчерта Фийон, по информация на РИА „Новости”.

ria.ru