Екстремна ваканция: приключения за мачовци сред руската природа

Автор: Мария Стамблер.

Опитайте се да повторите най-прословутите PR трикове на Владимир Путин – може и голи до кръста.

Къде ходят руските мъже на мачо-ваканция 

През последните години руският президент Владимир Путин е също толкова известен с мачовските си приключения на открито, колкото и с политическите си изяви. Световните медии често се забавляват със старателно режисирани снимки на руския лидер, погълнат от занимания на открито като езда и риболов например. Но тези негови трикове са добре подбрани: Русия предлага огромно разнообразие от занимания сред природата за всички любители на приключенията. „Руски дневник“ тръгна по стъпките на Путин и потърси варианти за хардкор ваканция – с или без тениска на гърба.

Приключенско пътешествие сред великата руска природа

През последните няколко години руският президент Владимир Путин неведнъж е бил по първите страници на медиите от цял свят с поредица от мачо снимки, на които си почива от официалните задължения, докато кара ски, стреля по тигри, лови риба или язди кон из необятната руска дива природа. Заради това позьорство Путин може и да е обект на подигравки извън Русия – особено заради снимките, на които е гол до кръста – но много руснаци наистина прекарват отпуските си сред природата. Когато става въпрос за възможности за забавление на открито, Русия е ненадмината – малко са местата, по-подходящи за диво къмпингуване, ски, риболов, езда или дори наблюдаване на тигри, от нейните планини, езера, гъсти гори.

Езда и плуване в Тува

Снимка: РИА Новости/Димитри  Астахов.

Вероятно, най-прословутият от всички мачовски PR трикове на Путин е снимката, на която е гол до кръста на гърба на кон насред дивата пустош край гр. Кизил, в отдалечената република Тува в Сибир. Фотографията събра цяла поредица от сатирични коментари. Не е задължително да сте голи до кръста, но ездата в Сибир наистина е страхотен начин да опознаете тази пленителна част от Русия. Пътеките по западния бряг на езерото Байкал са също толкова разнообразни, колкото и самият терен: можете да галопирате по плажа или пък да се разходите бавно из степта; да пояздите по-бързо през широките поля или пък да се поскитате из величествените планински пейзажи край средния участък на езерото.

Може би, преди ездата, а може и след нея, няма да е лоша идея да се запознаете отблизо с природата, като се освежите във водите на някое езеро в същата област. Действително – този район е известен със своите езера и „аржаани“ – термални извори, разположени по-близо до границата с Монголия, които са възникнали в резултат на пукнатини в земната кора. В миналото шаманите често давали водата от тези извори на хората. Съставните елементи и минералите в нея се смятали за вид медицинско лечение. Уш-Белдир е балнеокурорт, който се е специализирал в тези извори. В западната част на Тува има много радонови извори. Най-популярните аржаани са Шевелиг, Дустуг Хем, Доргун и Улатай.

Риболов в Сибир

 Снимка: РИА Новости/Алексей Николски

Риболовът си е спечелил репутация на „спорт за истински мъже“ в Русия, така че никой не се изненада, когато Путин скочи в „кюпа“ и се опита да го издигне на по-високо ниво: ако се вярва на снимките, през юли 2013 година с голи гърди той е измъкнал огромна 21-килограмова бяла риба от водите на Република Тува в Сибир. Тази дейност в никакъв случай не е ограничена само до Тува или пък до летните месеци. Както руснаците, така и чужденците обичат да ходят на риболов (водката и киселите краставички са по избор) из цялата необятна страна и в слънце, и в дъжд, и в сняг, и в лед. Ето един наръчник на рибаря за най-добрите места за риболов в Русия.

Наблюдение на тигри в Далечния изток

Снимка: ТАСС/Юри Смитюк

Путин очевидно е запален любител на животните, защото в следващия си PR трик той решава да посети резервата „Усури“ в Далечния Изток, за да види, как учените се справят с дръзката задача да наблюдават изключително застрашения амурски тигър в дивата природа – и в крайна сметка Путин уцели един екземпляр с куршум с упойка в името на науката… или пък заради възможността да си направи добра снимка. Приморието, известно още като Приморската територия, в Далечния Изток на Русия е едно от малкото места на Земята, където човек може да срещне тигър в естествения му хабитат. На около 65 км от Владивосток в Приморския сафари парк живеят три възрастни сибирски тигъра. Само вижте техните размери, остри нокти и скорост. Може би подобна визита ще ви накара да осъзнаете, че срещата с тези тигри без защитни средства не е много добра идея. Ако все още не сте се премислили, прочетете този наръчник внимателно.

На ски в Красна поляна

Снимка: ТАСС/Кирил Умрихин

Ако случайно посетите Русия през зимата, не се отчайвайте: страната има многобройни предложения и за феновете на зимните спортове. Защо не започнете от хълмовете на Красна Поляна, където ви очаква доста сериозно количество сняг. Именно в Красна Поляна се проведе Зимната олимпиада през 2014 г. – тя е и още една от площадките за игра на Путин. Красна Поляна определено е най-известният руски ски курорт в момента, но можете да изберете и някое по-отдалечено и „екзотично“ местенце, подходящо за всеки бюджет или ниво на опит – разгледайте този списък с планини от Кавказ до Мурманска област и от Урал до Далечния Изток.

Разходка с подводен апарат във Финския залив

Снимка: РИА Новости /Антон Денисов

Да се гмуркате в Малдивите, за да се радвате на цветните екзотични рибки там, е толкова старомодно. Естествено, Путин знае това, така че през 2013 г. той скочи в Sea Explorer 5 (малък подводен апарат) и се спусна на 60 м под вода, за да разгледа останките от военноморската фрегата Олег, която потъна през 1869 г. във Финския залив. Въпреки че там е твърде студено за повечето хора, има няколко водолазни клуба, които водят малцината смелчаци, готови да се впуснат в студените води, до Финския залив, както и в езерото Ладога, езерото Байкал, Баренцово море и дори чак до Японско море – неопрените са включени в офертата, разбира се. А ако това не е достатъчно „хард“ за вас, тогава си намерете туроператор, който може да ви отведе на подводен лов.