Експрезидентът на Чехия: Целенасоченият опит за отслабване на Русия е непростим риск

Желанието да се отслаби Русия и да се забави развитието й е огромен риск. Това заяви бившият чешки президент Вацлав Клаус в публикуваното в четвъртък интервю в Полската агенция по печата, предаде ТАСС.

„Не разбирам нивото на заслепяване на някои хора по въпроса за възникването на украинската криза. Не разбирам Америка, част от Западна Европа и Полша, които искат отслабването на Русия и връщането й с 10 години назад. Това е огромен и непростим риск“, каза Клаус.

На въпрос за бъдещето на Вишеградската група, в която влизат Унгария, Полша, Словакия и Чехия, бившият чешки президент отговори, че тази „четворка“ никога не е била достатъчно здраво свързана.

„В известен смисъл това бе игра в Вишеградската група. Аз не твърдя, че не са съществували общи или сходни интереси между четирите страни, но, за съжаление, групата не се занимаваше с тях“, отбеляза Клаус, като допълни, че на „четворката“ не й достига смелост да се противопостави на грешките на Западна Европа.

Вацлав Клаус не е първият екс-лидер на европейска държава, който се обявява срещу антируските санкции.

Според бившия канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер Западът е допуснал грешка, като е допуснал, че санкциите ще накарат Русия да промени позицията си по украинския въпрос.

„В Европа не може да има дългосрочен мир, ако Русия бъде отблъсквана, ако не се сътрудничи с нея в политически и икономически план“, каза Шрьодер.

Бившият федерален канцлер на Австрия Волфганг Шюсел е убеден, че „санкциите са доказателство за слабост, доказателство за това, че дипломатическите методи са се оказали неуспешни“.