Експерт: САЩ не са заинтересовани от унищожаването на ИД

Участниците в международната антитерористична коалиция начело със САЩ нямат план за разрешаването на конфликта в Сирия, а Вашингтон не е особено заинтересован от унищожаването на ИД. Това заяви в интервю за RT политологът и експертът по Близкия Изток Шармин Нарвани.

В отговор на въпрос на журналиста, експертът заяви, че нежеланието на САЩ да се борят с джихадистите от ИД е една от основниге причини за толкова неудачната борба на международната коалиция в Сирия.

Според Нарвани, коалицията не постигнала успех не защото не успяла да координира военните действия, а защото членовете на коалицията имат различни интереси. „Аз мисля, че заинтересоваността на Вашингтон може да се постави под въпрос. Имам пред вид дали САЩ искат да унищожат ИД? Аз бих поспорила сериозно на тази тема, основавайки се на това, което видяхме миналата година – САЩ не са заинтересовани от разгрома на ИД”, заяви Нарвани.

Според политолога, Вашингтон просто иска да овладее обекти, които сега са под контрола на ИД. Това ще създаде геополитически баланс и ще осигури на Вашингтон и неговите съюзници предимство на масата на преговорите на срещата във Виена на 14 ноември.