Експерт от чешките спецслужби: САЩ ще напуснат Украйна веднага, след като тя рухне

САЩ не очакваха, че украинската икономика ще рухне така бързо и изглежда, че твърде скоро ще престане открито да взема участие в събитията в Украйна, за да избегне отговорността за ситуацията в страната, твърди бившия служител в чешките спецслужби BIS Ян Шнайдер в интервю за Parlamentni Listy.

Според него с възстановяването на разрушеното стопанство на съседната държава ще се наложи да се заеме Русия.САЩ вече нищо не могат да „изстискат” от Русия покрай ситуацията в Украйна, е уверен експертът, затова скоро САЩ ще престанат пряко да се намесват във вътрешнодържавните работи на правителството в Киев.

„В бъдеще американците ще поискат да избягат от пряката отговорност, че да не останат сами да „стърчат” на сцената, когато накрая Украйна окончателно рухне. После те замислено ще се почесват по брадичката и ще питат: „Какво там този Порошенко прави?” точно както постъпиха със Саакашвили през 2008 г.” – счита Шнайдер.

Той не изключва, че Киев може да подпише „стар-нови” договори за транзит на руски газ през Украйна.

„Разбира се, това ще стане възможно след като средният украинец разбере в каква каша се е оказала страната и каква е разликата между това какво за нея може да направи Западът и какво той реално прави” – подчертава анализаторът.

Той нарича украинска трагедия фактът, че много обекти в Украйна скоро ще принадлежат на международни корпорации, придобити като залог по неизплатени кредити.

„Тези кредити обаче идват в Украйна само за да влязат в лични сметки зад граница. За своето имущество светът ще се погрижи, а за украинците ще се наложи да се погрижат руснаците. В това число и за отоплението на домовете им” – казва Шнайдер в интервюто си./БЛИЦ