Експерт: На борда на катастрофиралия руски самолет е станало нещо непредвидено

Автор: Екатерина Синелшчикова.

Русия все още няма версия за авиокатастрофата с пътническия самолет в събота (31 октомври), при която загинаха 224 души. Властите очакват да получат „достоверна информация“ при разшифроването на черните кутии на машината. Експертите изключват лоши метеорологични условия и смятат, че на борда се е случило нещо непредвидено, публикува Руски Дневник.

Руските институции се въздържат да излязат с каквито и да било версии за трагедията с пътническия самолет „Еърбъс А321“, който изпълняваше полет от Шарм ел-Шейх за Санкт Петербург в събота (31 октомври). По думите на министъра на транспорта Максим Соколов, само анализът на черните кутии може да хвърли светлина върху причините за станалото. Те вече са намерени, но къде точно – дали в Русия или в Египет – ще се проведе разшифроването им, все още не е решено.

„Росавиация“ също така все още няма основание да смята, че техническа неизправност, грешка на екипажа или каквото и да било друго въздействие е станало причина за катастрофата. „Докато няма достоверни сведения за обстоятелствата около произшествието, няма смисъл да обсъждаме каквито и да било версии“, казват от„Росавиация“.

Версии

По-рано в медиите се появи информация, че отговорност за катастрофата са поели терористи от „Ислямска държава“ (ИД) – организация, забранена в Русия. Въпреки това, руското министерство на транспорта опроверга тази версия, като съобщи, че тази информация не може да се смята за достоверна. Никаква подозрителна активност не е засечена и от властите в Египет, обяви премиерът на арабската страна Шериф Исмаил.

В разговор с „Коммерсант FM“ генералният директор на асоциацията за гражданска авиация „Аеропорт“ Виктор Горбачов отбеляза, че не може метеорологични или климатични условия, като например удар от мълния, да са станали причина за авиокатастрофата, тъй като според метеорологичните служби времето в района е било хубаво, имало е видимост на 10 км. „Ако се съди по всичко, на борда се е случила някаква екстремна ситуация (пожар на двигателя), не се изключва и грешка на екипажа“, смята Горбачов.

В същото време, според почетния президент на Междудържавния авиационен комитет Магомед Толбоев трудно може да се повярва, че техническото обслужване на самолета не е било на ниво. Той добави също, че дори при отказ на двигател на машината, тя може спокойно да продължи полета си. „При това не е имало преговори със земята. Всичко това говори, че на борда е станало нещо непредвидено“, смята Толбоев.

Сигнал SOS

Трагедията с руския самолет „Еърбъс А321“, който изпълняваше полет от Шарм ел-Шейх за Санкт Петербург, се случи на Синайския полуостров. На борда на самолета на авиокомпания „Когалимавиа“ имаше 224 души, включително седемчленен екипаж. Вечерта в деня на катастрофата египетските власти потвърдиха, че няма оцелели.

Известно е, че самолетът е изчезнал от радарите 23 минути след излитането си. Първоначално авиационните служби съобщаваха, че малко преди това от командира на екипажа е постъпило оплакване за нередности с радиовръзката и молба за аварийно кацане в Кайро. Въпреки това, по-късно Би Би Си, като се позова на египетския министър на гражданската авиация, опроверга информацията за искане за аварийно кацане в Кайро, подаване на SOS сигнал и проблеми на борда.

По данни на интернет-портала Flightradar, преди да изчезне от радарите, самолетът рязко се е снижил на 1,5 км.

Представител на египетската спасителна служба съобщи, че при падането машината се е разцепила на две части: „малка задна част, която изгоряла и по-голяма част, която се разбила в скала“.  Голяма част от телата на жертвите са намерени в радиус от 5 км от мястото на инцидента в обгоряло състояние. Премиерът на Египет вече потвърди, че са открити 129 тела.

„Днес спасителите продължават да извозват телата от мястото на катастрофата и планираме след това да ги транспортираме със самолети в Санкт Петербург“, заяви днес (1 ноември) зам.-министърът на руското Министерство на извънредните ситуации Владимир Степанов.

В Египет в момента са специалисти от Министерството на транспорта, Следствения комитет на Русия и Междудържавния авиационен комитет. Известно е, че близките на загиналите ще получат компенсации в размер на 2 млн. рубли (55 000 лв. по курса на 01.11.2015 г).

Във връзка с катастрофата Следственият комитет на Русия е завел две наказателни дела. Следователи са започнали обиски в авиокомпания „Когалимавиа“.

„Когалимавиа“, по-късно преименувана на Metrojet, е създадена през 1993 г. По данни на руските медии, с нейни самолети през последните години са станали няколко инцидента. Най-сериозният от тях се е случил на 1 януари 2011 г. Тогава самолет „Ту-154“ се запалил на летището в руския град Сургут и горял 10 минути, без да успее да излети. При инцидента загинали трима души.