Експерти: Порошенко иска да върне Савченко единствено заради пиар

Съдбата на украинския пилот Надежда Савченко, която преди почти две години бе задържана за пресичане на руско-украинската граница, може да се реши по доста необичаен начин. След проведен телефонен разговор между Владимир Путин и Петро Порошенко се появи надежда за нейното скорошно освобождаване. Украинският президент посочи, че става въпрос за „някакъв алгоритъм за обмен“ на Савченко срещу руснаците Ерофеев и Александров, които наскоро бяха осъдени в Киев, пише руското онлайн-издание „Раша тудей“, цитирано от fbr.bg.

Основният препъни камък и в двете дела е правният статут на обвиняемите. Министерството на отбраната на Русия, както и съответното украинско ведомство отказаха да признаят, че при задържането си обвиняемите са служили във въоръжените сили на съответната страна и са изпълнявали нареждания, а ако това не бъде признато, юридически е невъзможно да се осъществи какъвто и да било обмен.

Именно този въпрос вероятно са обсъждали Путин и Порошенко. Но ако руската страна се ограничава единствено с кратките коментари на Дмитрий Песков, че „въпросът със Савченко се обсъжда“, то украинският президент веднага побърза да съобщи на всички за успеха в преговорите чрез публикация в личния си профил в „Туитър“, посочва „Раша тудей“.

А малко по-късно Порошенко за първи път буквално намекна за възможен обмен. „Вчера съдът произнесе решение по делото на Ерофеев и Александров и това решение на съда открива определени възможности за задействане на механизма за размяна“, каза украинският президент на пресконференция в Киев.

Загадъчен алгоритъм

Този „някакъв алгоритъм“ на Петро Порошенко се превърна в изненада не само за журналистите, но и за юристите. Защитата на Савченко настоява, че те все още не са чували нищо по този въпрос и не вярват в осъществяването на самия обмен.

„Няма да има никакъв пряк обмен. Този обмен е обмен на политици, но не и на осъдени лица, поради простата причина, че така или иначе ще бъде избрана процесуална форма, при която няма да има непосредствен обмен на Савченко срещу Ерофеев и Александров“, коментира Марк Фейгин, адвокат на Надежда Савченко. Освен това, процесът може да започне единствено след официалното встъпване в сила на присъдите на руснаците и ще отнеме известно време, отбелязва специалистът.

Но президентът на Украйна очевидно е настроен изключително решително – съдейки по изказванията му, президентският самолет едва ли не вече е на пистата в Ростов. Петро Порошенко е готов още в този момент с личния си самолет да прибере Савченко в родината ѝ, пише „Раша тудей“.

Много експерти смятат, че съдебният процес срещу руските граждани е бил също толкова оперативен.

Решението на киевския съд е взето съгласно ситуацията с цел вниманието да се фокусира върху руснаците и да се повдигне въпрос за обмен, въпреки че извършеното от Савченко и престъпленията, за които Киев обвинява руските граждани са напълно несъизмерими. Това посочва заместник-председателят на комисията по външните работи при горната камара на руския парламент Владимир Джабаров. По думите му за дело от подобен род съдът се е произнесъл прекалено бързо.

„Според мен г-н Порошенко много бърза. Иска му се да бъде лидер в новините. Дори и да е имало някакъв разговор, сигурно е нужно да се съгласува с руския партньор какво може да се казва и какво не бива. На украинските политици понякога им е присъщо да представят това, която желаят, за действителност. И, разбира се, това не отива нито на г-н Порошенко, нито на цялата украинска юриспруденция“, коментира Джабаров.

Според него действията на украинската страна до голяма степен приличат на неотдавнашните изявления на телевизионния водещ Евгений Кисельов, който призова да се отвличат руски граждани, те да бъдат осъждани и обменяни за украинци. Освен това експертът определя като „абсолютни глупости“ действията на украинските политици, които направиха Надежда Савченко депутат от Върховната рада, а след това и от Европарламента, но едва след като тя вече бе арестувана в Русия.

А ще поиска ли Путин?

След няколкото гръмки „излияния“, направени от самия него, Петро Порошенко помоли „да се избягват спекулации по повод по-нататъшни стъпки за връщането“ (на Савченко, бел. ред.) и призова да се не разпространява грешна информация за делото на украинката.

Но от Кремъл изглежда все още не искат да разкриват всичките си карти, поради което ни остава единствено да очакваме потвърдена информация.

„Можем да си го представим, единствено ако Путин реши внезапно да подобри отношенията си с Украйна“, коментира Михаил Любимов, полковник от Службата за външно разузнаване на Русия и кандидат на историческите науки. „Но Владимир Путин не обича натиска, а по делото на Савченко отдавна се оказва натиск и то доста нагло“, допълва Любимов.

Рано е да се говори за обмен на Ерофеев и Александров срещу Савченко, тъй като това „не е еквивалент“. Според експерта първо е нужно да се оспори решението на съда по делото на Ерофеев и Александров, тъй като „там още нищо не е доказано“, а самият обмен е възможен едва когато към него бъдат включени и други руски граждани, намиращи се под арест в Украйна.

Любимов е убеден, че Надежда Савченко е нужна на Петро Порошенко единствено, за да може той да организира пищно посрещане на летището в Киев, което да бъде показано по цял свят. Но Владимир Путин едва ли ще реагира на натиска, оказван от Порошенко, и няма в скоро време да вземе решението, което в Украйна така очакват.