Експерти: Западът ще подкрепи Порошенко за силовата операция

Публикувано от:

Експертът от катедрата по сравнителна политология към Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО) Елена Пономарьова прогнозира, че силовите методи за потискане на напрежението в Източна Украйна ще продължат и след избирането на Порошенко за президент.

Западът ще продължи да подкрепя Порошенко и ще способства за задълбочаването на кризата в Украйна чрез използването на силови методи. Това заявиха експерти, цитирани от РИА Новости.

В неделя в Украйна се проведоха предсрочни президентски избори. По последни данни на украинската ЦИК на изборите милиардерът Пьотр Порошенко е събрал 53,86 на сто от гласовете, а експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко 13,1 на сто.

След изборите Порошенко заяви пред журналисти, че украинският народ е направил избор в полза на евроинтеграцията, и изрази надежда, че встъпването му в длъжност ще се състои колкото се може по-скоро. Според милиардерът, главната задача сега е осигуряването на мира в страната, и той възнамерява в близко бъдеще да посети Донбас, „за да поговори с тези хора, които не вземат оръжие и са готови на преговори”. Също така, в Донбас Порошенко има намерение да представи закони, „които ще помогнат за регулирането на ситуацията”.

Експертът Елена Пономарьова предполага, че сериозни промени в политиката на новия украински президент не бива да очакваме. „Работата е там, че освен силовите методи за въздействие, Киев няма друга възможност за влияние на Изток на фона на днешната политическа ситуация”, поясни Пономарьов.

Във връзка с това, отбелязва още експертът, агресивните силови методи за потискане на напрежението на Изток ще продължат. „С отчет на факта, че Порошенко е пряк проводник на интересите на олигарсите, тоест интересите на най-ужасния неолибарален модел на глобализацията, разбира се, неговите западни домакини ще го подкрепят и ще способстват решаването на кризата чрез сила. Но при това, не се изключва възможността от воденето на различни видове политически игри и търгове, прикриващи истинските цели”, допълни още Пономарьова.

Според заместник декана на факултета по световна икономика и политика Андрей Суздалцев, посещението на Порошенко в Източна Украйна е изгодно за САЩ, тъй като им е необходима „надеждна база”.

„Съвременна Украйна не съществува – това е проекторат на САЩ. В Донбас Порошенго го изпращат отново американцитеу тъй като там са техните интереси”, заяви експертът.

Той отбеляза също, че финансирането и предоставянето на кредити от страна на МВФ на държава, която е разединена и в която протича гражданска война, е просто невъзможно. В тази връзка визитата на Порошенко в Донбас е напълно уместна.

„В Донбас и Луганск… съществува една власт, която се подчинява на Киев, и властта, създадена на места от ръководството на Донецка и Луганска народни републики, защото там има структури, които ще го приемат”, счита експертът.

В същото време, изпълнителният директор на центъра за политологически изслевания „Север-Юг” Юлия Якушева заяви, че риториката, която е избрал Порошенко носи преди всичко популистки характер.

Според Якушева, започването на президентския мандат с гръмки изявления е традиция, особено за украинската политика и „докато Порошенко няма какво да предложи на Източна Украйна”.