Екскурзии по стъпките на Ванга – истински хит и сред руските туристи

Хиляди българи и руснаци ще се стекат в събота на Рупите, за да си спомнят за Ванга. Поменът за пророчицата ще бъде отслужен три дни по-рано от датата, на която тя ни напусна.

Сред вярващите се мълви, че се очаква на този ден да се появи духът на леля Ванга. Свещеници ще отслужат в 11 часа панихида и заупокойна литургия на гроба на ясновидката до храма „Света Петка Българска“ в местността Рупите. Някои от хората започнаха да прииждат още вчера, за да си намерят място за литургията по-отрано.

Екскурзии по стъпките на Ванга напоследък са истински хит и сред руските туристи. Пророчицата от Рупите е изключително популярна и почитана в Русия. А животът и предсказанията й там са любима тема, въпреки че от смъртта й са минали 18 години.

Руснаците, идващи у нас, с почуда разбират, че могат да посетят къщата на баба Ванга в Петрич, и че тя е превърната в музей. Освен това задължително искат да се отбият и в свещената според пророчицата местност Рупите, където се молят за лечение или лично чудо. Това обясни Ивелина Кючукова, която е работила с руски групи.

Изворите в местността, според потърсилите помощ там, са лековити. Руснаците вярват, че самата Вангелия Гущерова, както е рожденото й име, е благословила водите и те пазят част от силите й. Задължителна част от желания маршрут е и параклисът „Св. Петка Българска“, който е построен по желание и с дарения от баба Ванга.При изрисуването му художникът Светлин Русев не спазва църковния канон, заради което параклисът не е осветен от Българската православна църква.

При посещението си у нас руските туристи искат да опитат и прословутото вино в Мелник, както и да запалят свещ в Роженския манастир. Интересът към туровете е огромен, защото руснаците са едни от най-запалените в света по поклонническия туризъм.

Предстои в обиколките да бъде включено и посещение с нощувка в македонския град Струмица, където на 31 януари 1911 г. се е появила на бял свят Ванга.

„Културният туризъм е емоционално преживяване и трябва да се отнасяме с познаваме към туристите, които посрещаме. Така ще можем да им предложим това, което ще ги накара да посетят страната ни“, обясни Кючукова.

Още в края на юли в Мелник вече пристигат първите групи чужденци, предимно руснаци и украинци. Те се тълпят именно заради честването на годишнината от смъртта на Ванга. Чужденците идвали с очакването да се случи някакво чудо около датата на смъртта на пророчицата. Туровете за панихидата били организирани още преди месеци. Заради това цените в Мелник скочили двойно, като скъпотията се е заселила не само в хотелите и заведенията, което е нормално, но и в магазините и капанчетата.

Междувременно вестник „Струма“ написа, че с наближаването на годишнината от смъртта на пророчицата се увеличават свръхестествените явления в близост до дома й. Очевидци разказват, че стават свидетели на това как от стаичката й долита странен шепот, а леглото й вибрира, когато се молиш близо до него. По традиция около тази годишнина мнозина очакват да се случи нещо необичайно, затова и стълпотворението в Рупите е огромно.

Източник: standartnews.com