ЕКПП публикува доклад за нарушенията в Украйна

Европейският комитет против изтезанията (ЕКПП) публикува доклад, в който са констатирани случаите на излишна употреба на сила от страна на служители на СБУ в рамките на спецоперацията, провеждана в източната част на Украйна, предаде РИА Новости. Комитетът представи съответния доклад на базата на визитата си в страната през септември.

„Що се отнася до КТО (спецоперацията в Донбас), то болшинството от допитаните от делегацията хора се разминаваха в мненията си, че органите на реда са се отнасяли коректно със задържаните“, пише в документа.

„Получена е информация за излишна употреба на сила от страна на служителите на СБУ по време на задържане на заподозрени, както и сведения за лошо отношение при разпитите, провеждани от тях. Съобщава се, че подобни методи са използвани и от войниците при залавянето на пленници“, се казва още в документа.

От друга страна делегацията не е получила никаква информация относно жестокото отношение на надзирателите в Киев.

Оценявайки разследването на събитията, случили се през зимата на 2013/2014 на Майдана, комитетът съобщи, че „следователите и прокурорите са предприели редица необходими следствени действия за изясняване на случаите на малтретиране от страна на органите на реда по време на събитията на Майдана“.

Забелязана е интересна закономерност при разследването на редица дела. Така, въпреки че прокурорите са изисквали да бъде извършена съдебно-медицинска експертиза, нито една от тези процедури не е била изпълнена по време на визитата (тоест от февруари до септември 2014г.). В отчета се пояснява, че „това се е случило поради факта, че не са били получени необходимите медицински документи“. Следствените действия също са били забавяни и от отсъствието на необходимите санкции от страна на съда.

Както бе отбелязано в доклада от февруари, един от моментите, предизвикващи най-голямо безпокойство в комитета, е това, че голяма част от бойците на „Беркут“ и служещите във вътрешните войски на Майдана са били със закрити лица и не са имали идентификационни знаци. „Ситуацията се влошава и от това, че на никой от прокурорите не е бил представен график на дежурствата, което би могло да установи местонахождението на служителите на реда на Майдана в определено време“, се казва в документа.

Комитетът констатира, че не е получил необходимите за пълноценното разследване документи, в това число и вътрешните документи от МВР на Украйна, които са били засекретени. Съгласно данните на някои източници, голяма част от тези документи са били унищожени.