„Екипаж“ е най-касовият филм в Русия за 2016 г.

Филмът-катастрофа „Екипаж“ на Николай Лебедев, чиято световна премиера бе миналата пролет, бе признат за най-касовия филм в Русия за 2016 година. Лентата с бюджет от $10,3 млн е донесла приходи от руските киносалони в размер на $25 млн.

„Филмът е уникален случай в руската киноиндустрия: технически изпипаният блокбастър наистина изглежда на нивото на най-добрите холивудски „катастрофични филми“, каза за „Руски дневник“ кинокритикът Валерий Кичин.

Във филма се разказва историята за пътнически кораб, който трябва да извози хората от едно горящо летище до вулканичен остров. За успеха на напрегнатия сюжет допринасят и ярките екранни характери.

Някои критиците смятат, че лентата е римейк на знаменития едноименен филм, заснет от Александър Митта през 1979 г., гледан от над 70 милиона зрители в СССР. Но всъщност са заимствани само отделни мотиви от сюжета: земетресение, хванати в капан хора. По принцип историята е съвършено различна, каза режисьорът на филма Николай Лебедев за „Руски дневник“.

„Да заснемеш отново съветския „Екипаж“ е също толкова безсмислено, колкото да направиш римейк на „Амаркорд“ на Фелини – това са уникални произведения. Освен това нито проблематиката на 70-те, нито персонажите могат да бъдат пресъздадени в условията на постсъветска Русия. Нашият филм е за обикновени хора, които преживяват трудности“, разказа режисьорът.

„Винаги са ме интересували човешките драми на фона на голямата катастрофа – все пак за успеха в киното е важна вълнуващата история. Разбира се, вече разполагаме с нови технологии, но основата на разказа не се е променила кой знае колко от времената на Аристотел: най-важна е драматургията, а дали ще се използват макети или съвременна компютърна графика – не е толкова важно“, смята създателят на „Екипаж“.