Екипажът на МКС се върна на Земята

В понеделник спускаемият апарат на пилотирания космически кораб „Съюз ТМА-13М” се приземи в Казахстан. На Земята се върнаха членовете на екипажа от  40/41 експедиция на МКС: руският космонавт Максим Сураев, астронавтът от NASA Рид Вайзман и астронавтът от Европейската космическа агенция (ЕКА) Александър Герст. Те работиха на орбита около Земята около 170 денонощия.

Капсулата се приземи рано сутринта на 85 километра от гр. Аркалик, като кацането е преминало гладко и без инциденти.

На Земята беше върнато също и „космическото поколение“ на мухите дрозофили, които бяха изпратени на спътника „Фотон-М” №4. Насекомите бяха използвани за изучаването на влиянието на условията на безтегловност върху развитието на многоклетъчните организми.

Сигурността на приземяването на капсулата бе гарантирана от около 300 военнослужещи, 14 хеликоптера  Ми-8, 3 самолета Ан-26 и 6 специализирани евакуационни машини, пише РИА Новости.

Работата в МКС ще бъде продължена от космонавтите Александър Самокутяев, Елена Серова,и Бари Уилмър. На 24 ноември към тях ще се присъединят  Антон Шкаплеров (Русия), Саманта Кристоферети (ЕКА) и Тери Верст .