Една загадка на царската фамилия Романови

Следственият комитет на Русия, извършващ разследване по делото за смъртта на семейство Романови през 1918 г., ексхумира останките на последния руски монарх – император Николай II, и на съпругата му Александра Фьодоровна, предаде ТАСС. Двамата са погребани в Санкт Петербург.

„Решихме да започнем отначало и да извършим отново необходимите експертизи“, обясни решението за ексхумацията един от ръководителите на разследването Владимир Соловьов.

Разследването започна през 1993 г. и бе закрито през януари 2009 г. поради липса на съществен напредък. Това решение обаче бе обявено за незаконно от руски съд през 2010 г. През юли руската православна църква изрази съмнения в автентичността на останките, за които се твърди, че са на императора и семейството му и настоя за подновяване на разследването. През 2008 г. руската прокуратура оповести резултатите от ДНК тестове, потвърждаващи, че откритите година по-рано в района на Екатеринбург тленни останки са на царското семейство.

Членовете на фамилията са екзекутирани през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. по заповед на болшевиките и заровени в общ гроб в Екатеринбург. Всички са канонизирани като мъченици от руската православна църква.

Източник: vesti.bg.