Една година от събитията в Одеса

С наближаването на годишнината от трагичните събития от 02 май в Одеса, напрежението все повече нараства. Въпреки гръмките изявления на Порошенко, по време на неотдавнашното си посещение в града, гражданите на Одеса са уверени, че именно за тази дата се подготвят поредица от провокации от евромайдановци и радикали, активно подкрепящи днешната власт. Повече от всичко гражданите се притесняват от предстоящия футболен мач между „Черноморец“ и „Днепър“, насрочен за 02 май, при положение, че събитията от миналата година започнаха именно с конфронтация между футболните фенове.

Одесса, 2 мая 2014 года

 

С каква нагласа идват Днепропетровските „фенове“, трудно е да се предскаже. Така или иначе, да се проведе мачът в ден, когато голяма част от гражданите ще скърбят за загиналите в Дома на Синдикатите и степента на напрежение и така ще бъде висока, е крайно недалновидно. А от общочовешка гледна точка – дори богохулно.

Одесса, 2 мая 2014 года

Достатъчно е и това, че няма да пропуснат шанса да напомнят за себе си основните изпълнители на тази кървава вакханалия – евромайдановци, които отдавна и с всички сили се опитват, ако не могат да унищожат, то поне да осквернят украинската символика на импровизирания мемориал и няма да се откажат от опитите си да провокират конфликт с тези, които идват, за да почетат паметта на жертвите. До ден днешен, „Обединените украинците“ не могат да се примирят с това, че с никакви методи не успяват да накарат роднините на изгорените живи и просто неравнодушните граждани на Одеса да забравят за ужасната трагедия. Не е изключено, властите и техните подчинени и този път да планират провокация по същия варварски сценарий с едничката цел – да ни накарат да замълчим и да се предадем. Не е тайна, какви настроения преобладават в града.

Одесса, 2 мая 2014 года

Но официален повод за крайни и сурови мерки срещу несъгласните засега не е имало. Нито многобройните експлозии, нито масовите арести, могат вече да изплашат града. Единственият шанс е, отново да сблъскат враждуващите лагери, и не просто да потиснат основата на съпротивата, но и да получат официална причина за чистка в града. Неслучайно на всеки ъгъл поставиха банери на така наречените „Битови сепаратисти“. А и забелязващото се активизиране на евромайдановците с различни провокативни съобщения в социалните мрежи и уличните „изявления“, свидетелстват само за едно: готовност да се създаде нова беда в града. Нейните мащаби и последствия е трудно да бъдат предсказани. Но в рамките на една година, ние неведнъж наблюдавахме, на какво е способна властта в своя маниакален стремеж да смаже несъгласните, да демонстрира „единство“ в страната, „омиротворяване“ и желанието да се създаде картина за местните и чужди медии. Тези хора не се спират пред нищо. Ако трябва да се унищожи болшинството от населението на града, те ще го направят. A после ще заявят на целия свят, че е поредната провокация от страна на Русия. И както вече неведнъж се убедихме, никой няма да посмее да опровергае тези абсурдни обвинения. Именно заради безнаказаността и безучастието на цялата световна общност, Киевската хунта си позволява да твори безкрайни кръвопролития.

Ние така и живеем, като върху буре с барут, чудейки се, кой, къде и кога ще поднесе следващата клечка кибрит. Така, че появата в Одеса на тълпи неконтролируеми, неспазващи закона гастрольори е крайно нежелателно. И ако Киев наистина се интересува от опазването на мира в града – той е просто задължен да промени датата на мача. На кого, въобще му е минала подобна мисъл през главата, да се планира такова събитие именно на този ден ?! Толкова ли е непонятно, колко неуместно и опасно може да бъде това, на фона на случващото се в града?!

Надявам се, че недоразумението с датата се явява просто небрежност на Футболната Федерация на Украйна и здравият разум ще ги принуди да преосмислят времето и мястото на провеждане на срещата. Но, ако под прикритието на футбола в града искат да сътворят друга трагедия, последствията могат да бъдат крайно неочаквани и непредсказуеми. И за Киев, най-вече.

http://news-front.info/2015/04/13/o-sport-ty-mir-yuliya-vityazeva/