Египет отмени визовите такси за руснаци

Според египетското издание „Ал Яум ас Сабия“, тази мярка има за цел да запази туристическия поток от Русия в страната. През 2014 г. в Египет са почивали около 3 млн. руски туристи, но след поредицата от фалити на руски туроепартори и след резкия спад на курса на рублата страховете в приемащата страна са се увеличили. За редица собственици на хотели в курортния град Шарм ел Шейх сезонът е приключил на загуба.

Египетският вестник цитира Министерството на туризма на Египет, според което властите разработват различни мерки, за да подкрепят пътуванията на руски туристи, в това число и поемане до 50% на разходите за наземно обслужване на летищата в Хургада и Шарм ел Шейх от страна Egypt Air спрямо руските компании.

Според прес аташето на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, с отмяната на визовите такси Египет се старае да запази на предишното равнище потока от руски туристи. „От януари до септември 2014 г. Египет е бил посетен от близо 1,9 млн. руснаци, което е с 32% повече, отколкото за същия период на 2013 г., и също така е повече, отколкото през „дореволюционната“ 2010 година. Така след рязкото пропадане, вследствие на „арабската пролет“, пътуванията на руснаци до Египет на практика са се възстановили.

Според Тюрина, с отпадането на таксата от 25 долара, едно семейство от руски туристи ще спести около 100 долара, което при египетските цени никак не е малко. Това безспорно ще подкрепи пътуванията до Египет, но дали туристическият поток ще се увеличи или ще намалее зависи най-вече от ситуацията в самата Русия.