Европейският съюз се запасява с газ

Европейският съюз увеличава вноса на руско гориво. От януари до март обемът на доставките на „Газпром” в годишно измерение се увеличил почти с 2,5%, плюс един млрд.куб.м. към 43-те милиарда през 2013 година.

Лидер по ръста на покупки, почти с една трета, стана Великобритания.

Сред страните, които увеличили вноса на гориво от Русия от началото на годината, са също Германия, Италия и Турция. По данни на европейската асоциация на газотранспортната инфраструктура, страните на ЕК активно транспортират гориво в подземни хранилища на газ. Експерти обясняват това с опасения за нередовни транзитни доставки през Украйна на фона на изостряне на ситуацията в страната. Освен това, сега няма алтернатива на руското гориво. Имаше надежда на Норвегия, но очакванията не се оправдаха. Например, Великобритания, вече се сблъска с проблеми, каза директорът на аналитичния департамент United Traders Михаил Крилов:

– Газ от Норвегия се получаваше с нарушения на доставките. Последните проблеми с електроенергията на норвежките газо-транспортни мощности доведе до силно увеличение на цената. И те показаха, че зависимостта, например, на Великобритания от норвежки газ е много по-силна, отколкото се смяташе. Естествено, при тази ситуация на Лондон е необходим алтернативен доставчик. Да се купува газ извън границите на Европа, например в Катар, за сега е много сложна задача и затова те купуват газ от Русия.

По изчисления на експерти, сега всички подземни хранилища на ЕС средно вече са напълнени наполовина. Това е най-голямото равнище за сезона минимум през последните 7 години. На този фон всички заявление за енергийна независимост от руските доставки на гориво изглеждат по-скоро популистки и се правят в угода на политиката.

Като един от алтернативните варианти европейците сега разглеждат възможността закупуване на сгъстен природен газ. На практика всичко това се определя от възможностите на страните производители на сгъстен природен газ(СПГ). Още един немаловажен фактор е цената на сгъстения газ. Който повече плаща, той и получава газ, уточнява експертът Алексей Громов:

– Все пак днес по-голямата част от обемите на сгъстен газ се изпраща за Азия, където цените са много по-привлекателни за производителите на СПГ, отколкото на европейския пазар. Затова еднозначно не може да се говори, че в близко време Европа рязко ще съкрати доставките на руски газ. Колкото ЕС да се стреми да избегне зависимостта от руския газ, това ще става много бавно.

Имайки предвид апетитите на Европа и конюнктурата на пазара, експерти прогнозират, че „Газпром” има всички шансове за по-нататъшно увеличение на износа на гориво в Европа. А в газовия холдинг уверили, че компанията е готова да осигури растящите потребности на страните от ЕС.