Европа не може без руските енергийни ресурси

На картата на Европейския съюз се размножават огнищата на вътрешна съпротива срещу антируския курс на ръководството на организацията.

Поредно доказателство за това е подготовката на руско-словашкия дългосрочен договор за доставки в Словакия на руски нефт.

Документът е предвиден до 31 декември 2029 година. Става дума за доставка на до 6 млн.тона нефт годишно. Освен това, предвижда се транзит през територията на Словакия на аналогичен обем нефт за други страни-членки на Евросъюза. Според резултатите от 2013 година, доставките на нефт от Русия в Словакия по нефтопровода „Дружба“ възлизат на 5,8 млн. тона.

Тук трябва да отбележим едно ключово обстоятелство за разбиране на създалата се в ЕС ситуация. Именно антируският курс на Брюксел и Киев се превърна в катализатор на развитието на взаимодействието между Русия и редица страни на ЕС в енергийната сфера. Отказът на украинската страна да изпълнява подписаните по-рано споразумения с Русия в газовата сфера и заплахите да започне несанкционирано отклоняване на руския газ, предназначен за транзит в Европа, поставиха европейците на границата на енергиен колапс. Създалата се ситуация доведе до намаляване на доставките по газопроводната система в рамките на газотранспортния оператор Slovensky Plynarensky Priemysel с 50%.

При това Братислава под силния натиск на Брюксел беше принудена да се съгласи на реверсни доставки на руски газ за Украйна. Такива доставки започнаха през септември тази година. От 1 до 24 септември вносът на газ в Украйна през Словакия достигна около 618 млн. куб.м., при общ обем на доставките на газ за Украйна от Европа за същия период от 798 млн. куб.м. По такъв начин Словакия се превърна  през септември в основен доставчик на газ за Украйна в условия, когато доставките на самите словашки обекти се съкратиха наполовина. „Падането на доставките стана след като Словакия започна на транзитира природен газ за Украйна по разпореждане на ЕС“, призна френската информационна агенция AFP.

Това са парадоксите на днешната „енергийна сигурност“ на Европа, която понякога наричат „енергиен шантаж“ от страна на ръководството на ЕС. Неслучайно Унгария вече се отказа да изпълнява ролята на донор за Украйна, като прекрати реверсните доставки на газ.

В обозримо бъдеще енергийният сектор на Европа ще продължи да разчита на руския природен газ, който до 2030 година ще заема значителен дял в структурата на европейския горивен баланс – такъв извод направи експертът от Института „Брукингс“ във Вашингтон Тим Боерсма. Подготвеният от института доклад констатира, че „руският природен газ ще бъде много конкурентноспособен в Европа най-малкото до 2030 година”.

 

Източник: „Гласът на Русия