Еврокомисията предложи „чистка“ в интернет срещу материали с терористично съдържание

Еврокомисията предложи на водещи световни провайдери да извършат „чистка“ в интернет срещу материали с терористично съдържание. Това съобщи еврокомисарят Димитрис Аврамопулос в интервю за белгийския вестник „Соар“.

„Водим преговори с водещите играчи на световния информационен пазар, включително „Гугъл“ и „Майкрокофт“, за да бъдат премахнати съобщенията с радикално или терористично съдържание от техните ресурси. Официалният призив на Еврокомисията към всички провайдери ще бъде обнародван на 2 декември в Брюксел“, каза Димитрис Аврамопулос.

В пресслужбата на Еврокомисията потвърдиха за ТАСС, че такива преговори вече се водят, а първите им резултати се очакват в началото на идната година. Аврамопулос напълно си дава сметка, че подобна мащабна цензура неизбежно ще породи въпроси от страна на правозащитните организации за възможни нарушения на гражданските права на европейците. „Безопасността на нашите граждани е тяхно фундаментално право. Ние трябва да защитаваме най-уязвимите от нас – нашата младеж. Хиляди млади хора от нашите страни вече са подложени на радикализация, много от тях се върнаха от Ирак и Сирия и са готови да извършват терористични действия в Европа“, обясни еврокомисарят.

Източник: БГНЕС/ТАСС.