Юлия Самойлова

Юлия Самойлова

Евровизия заплашва да спре участието на Украйна

Публикувано от:

Организаторите на „Евровизия” заплашват да забранят на Украйна да участва в тазгодишното издание на конкурса. Това ще стане, ако не бъде позволено на руския участник да влезе в страната и да стане част от шоуто, на което през тази година домакин е Киев, съобщи Дарикнюз

Страстите около скандала не бяха потушени дори и след решението, че руската певица Юлия Самойлова, на която беше забранено да влиза на територията на Украйна, все пак ще може да участва в тазгодишния конкурс „Евровизия” чрез сателитна връзка.

Директорът на Европейския съюз за радио и телевизия Ингрид Делтонр изпрати писмо до украинския министър-председател Володимир Гройсман, заявявайки, че забраната на Киев е „неприемлива”. В резултат на това страната може да бъде изключена от това и други бъдещи събития, посочва тя.

Говорителите на музикалната надпревара потвърдиха автентичността на писмото пред „Дойче веле”. В него Делторн посочва още, че ако тържеството не протече по нормален начин, „със сигурност ще има много голямо отрицателно въздействие върху международната репутация на Украйна като модерна и демократична европейска държава”.

“Ние сме все по-разочаровани, дори ядосани, че тази година конкуренцията се използва като инструмент в продължаващата конфронтация между Руската федерация и Украйна”, добави тя. Руските власти пък отказаха представителката им да участва дистанционно. “Ние считаме, че предложението за дистанционно участие странно. То е против самата същност на събитието”, се казва в изявление на държавната телевизия в Москва.

Тазгодишното издание на певческия конкурс трябва да се проведе в Киев на 13 май.