Д. Митов пред ТАСС: Икономиката остава приоритет в сътрудничеството с Русия

– Г-н Министър, какви са в момента приоритетите на външната политика на правителството на България? 

– Настоящето българско правителство е формирано на основата на широка коалиционна програма, която явно определи приоритетите в работата на Министерски съвет и разпределението на ключовите направления. Ако говорим за външнополитически приоритети на страната, то те са насочени към ефективна защита правата и интересите на българите в чужбина, разширяване интеграцията на България в структурите на ЕС и НАТО, развитие на нашите двустранни отношения с най-бързо развиващите се икономики в света, подкрепа на евроатлантическото бъдеще на Западните Балкани. Ние се надяваме тази политика да успее да осигури разцвет и по-високо ниво на сигурност на нашите съграждани, както и да повиши престижа и ролята на България в международните дела.

– Как оценявате, в контекста на събитията от последния месец, сегашното състояние на отношенията между България и Русия?
– България се стреми да развива добри отношения с всяка държава, която се отнася с уважение към нашите ценности и политически приоритети. Сред последните са два геополитически съюза, в които членуваме: Европейският съюз и НАТО. Това разбира се неозначава, че нашата страна игнорира развитието на активните двустранни отношения. Тъкмо обратното, смятам, че независимо от съществуващите противоречия с Русия, предизвикани от конфликта в Украйна, именно вашата страна има решаващо значение за региона на Черно море и Източна Европа. Регионът трябва да се развива и да процъфтява, а за това всички намиращи се тук страни трябва да бъдат заинтересовани от развитие на добри отношения.

– Какво място заема Русия в списъка на външнополитическите приоритети на България?
– Русия е един от геополитическите фактори, играещи важна роля в региона. За развитието на двустранните отношения с Русия ние работим по цял ред направления. Например, високо оценяваме усилията на руската страна за нормализиране работата на фериботната линия Варна-Кавказ. Руските туристи активно посещават българските курорти. Ние очакваме двете страни да подпишат междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2015-2017 година.

– Какво преобладава в двустранните отношения – политика или прагматизъм?
– Смятам, че прагматизмът и политиката са неразделни. Всяка държава трябва да се ръководи от националните си интереси. Те, интересите, предполагат формиране на политики, реализирането на които става, включително, на базата на прагматизма. Но защитата на националните интереси трябва да се базира на принципите на уважение на международното право и суверенитета на всяка от страните. Именно това определя позицията на България и други страни-членки на ЕС спрямо ролята на Русия в конфликта в Украйна.

– Кое ще бъде главно в новия етап от двустранния диалог, върху кои негови аспекти искате да обърнете внимание?
– Приоритетни теми за нас продължават да са сътрудничеството между нашите две страни в икономиката, образованието, науката и културата. На добро ниво се намират контактите в областта на социалната политика, туризма. Както знаете, при неотдавнашното си посещение в Москва моят колега, министърът на туризма Николина Ангелова увери (руските представители), че българската страна е предприела редица мерки, имащи за цел да предотвратят съкращаването на туристическия поток от Русия към България. Ние искаме да запазим контактите с Русия в тези и други области.

– Какви са перспективите да се издават на руските туристи визи директно на летищата, за което заяви Министерството на туризма на България?
– България, като страна-член на ЕС, е задължена да спазва изискванията на общоевропейското визово законодателство. В същото време нашата страна предприе облекчаване на процедурите за издаване на визи на руски граждани. Нужните документи сега се издават в рамките на два-три дни, а на територията на Руската Федерация работят 19 визови центъра.

– Как ще коментирате ситуацията в Украйна и изпълнението на Минските споразумения?
– Мирното и бързо разрешаване на конфликта в Украйна е единственият сценарии, който и България, и европейската общност искат да видят реализиран. И Украйна, и Русия трябва изключително отговорно да подходят към изпълнението на Минските споразумения, към изпълнението на съгласувания от „нормандската четворка“ пакет мерки. Позитивен знак е, че стрелбата в зоната на конфликта спря. Но в същото време специалната наблюдателна мисия на ОССЕ не може да потвърди извеждането на тежките оръжия от зоната на конфликта, тъй като няма достъп до някои райони.

– Какво ще предприеме България, ако Минските споразумения бъдат нарушени от украинската страна?
– Не смятам, че обсъждането на хипотетични ситуации е полезно. Смятам, че нито една от страните – нито Русия, нито Украйна – не иска влошаване на социално-икономическото положение на своя народ, въвличайки го в продължаването на конфликта. Във всеки случай нарушаването на Минските споразумения, независимо коя от страните ще го направи първа, няма да отговаря на очакванията на България и другите страни от ЕС.

– Как виждате развитието на двустранните отношения в средносрочна перспектива?
– Основа за подобряването на сътрудничеството между нашите две страни, освен чисто икономическите причини, трябва да бъде уважението на националните интереси на двете държави и признаването на техния равноправен статут в международните работи. Това означава, че Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България във връзка с нейното членство в евроатлантическите структури. Това ще е добра основа, на която България и Русия да развиват своето сътрудничество.

Даниел Митов, министър на външните работи на България

ТАСС