Декларация на социалисти, антифашисти и русофили от Монтана по повод събитията в Украйна

Ние социалистите, антифашисти и русофили от област Монтана със загриженост и тревога следим събитията в Украйна. Особено сме притеснени от развиващата се ситуация в последните дни на месец февруари т.г. Тревогата и притеснението ни е в създадената ситуация в Европа, където е налице засиленото влияние на крайнодесни и неофашистки сили в редица европейски страни.

В Украйна с вмешателството и подкрепата на САЩ и НАТО неофашистки и крайно десни сили правят опити за добиване на влияние в държавната администрация и управлението на страната.

Налице са открити опити за дестабилизиране на страната, настройването на украинци срещу Русия и вътрешно-етническия мир. Откриват се  и действат военни бази на САЩ в близост до Русия и украинската страна. Прилагат се опити за налагане на икономически санкции. В наши дни американския президент Барак Обама в своя реч декларира, че ще отпусне един милиард долара за засилване на военното присъствие в Централна и Източна Европа.

Възмутени сме от невъздържаността, изявленията на президента Росен Плевнелиев, в  което нарече Руската федерация “националистическа и агресивна държава”. Подобни квалификации са несъвместими в международните отношения между два братски славянски народи. Лекомислено е да се потъпкват вековните традиции между Русия и България. Трябва да се съблюдават днешните реалности и да не се забравя, че Русия винаги е била велика държава и ще бъде.

Декларираме нашата подкрепа и готовност да помогнем на нашите сънародници в Украйна.

Нашата позиция е за мирна, истинска свободна и независима Украйна. Призоваваме за мирно решаване чрез преговори възникналия проблем. Осъждаме и настояваме Запада и САЩ да променят подхода си към решаването на глобалните проблеми, като залагат на диалога, а не на натиска, санкциите и военните интервенции.

Връзките ни с народите на Русия и ОНД са вечни и от решаващо значение за нашето бъдеще като държава.

Ние като европейци и демократи настояваме здравия разум да бъде гарант за мир в Европа и прекратяване на военните действия в Украйна.

Никой няма право да разрушава изградените от столетие приятелски и братски отношения между България и Русия.

Призоваваме и заявяваме: НЕ НА ВОЙНАТА И ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СВЕТА!  и  ДА НА МИРА!

Очакваме мъдро, бързо и справедливо решаване на конфликта в Украйна.

 

ОблС НА БСП-МОНТАНА

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/Ж.Алексиев/

ОблС и ОбС НА БАС-МОНТАНА

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/Й.Върбанов/

ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ-МОНТАНА

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/Ю. Тодорова/

МЛАДЕЖКО ОБЕДИНЕНИЕ БСП-МОНТАНА

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/В.Симеонов/