Държавният департамент: САЩ са настроени за разрешаване на разногласията си с Русия за Сирия

САЩ са настроени за разрешаване на разногласията си с Русия в навечерието на междусирийската среща на 25 януари, заяви пред журналисти представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби, предаде РИА Новости.

„Необходимо е да работим с Русия в опит да задвижим политическия процес. Мисля, че държавният секретар Джон Кери предполага, че е необходимо да поработим над разногласията, които остават между нас с Русия. Няма нищо лошо в това да ги представяме за обсъждане, да ги излагаме честно един пред друг“, каза Кирби. „Но, както и говорихме, важно е процесът на помиряване да бъде воден от самите сирийци“, добави той.

Кирби заяви, че САЩ смятат, че Русия може да повлияе така на сирийския режим, че той да участва на преговорите.

„Знаем, че Русия има влияние върху режима и искаме да го използват, за да се задвижи виенския процес“, каза Кирби.

По-рано постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин заяви, че провеждането на междусирийските преговори на 25 януари в Женева продължава да е под въпрос, тъй като страните не могат да съгласуват списъците на тези, с които са готови да се срещнат. В същото време той припомни, че приетата на 18 декември 2015 г. резолюция 22/54 за Сирия предполага начало на междусирийските преговори между правителството и опозицията именно през януари.