Държавният департамент на САЩ продължава да сипе недоказани обвинения към Русия

Държавният департамент на САЩ отправи поредните си обвинения срещу Русия. Този път от американското външнополитическо ведомство заявиха, че Русия стреля по украинска територия и има намерение да снабди опълченците с мощни системи за залпов огън. Това заяви заместник-представителят на Държавния департамент Мари Харф, предаде РТ.

„Ние имаме доказателства, че Русия обстрелва с артилерия позициите на украинските военни“, заяви Харф пред журналисти, но не успя да подкрепи думите си с конкретни и достоверни доказателства.

„Имаме сведения, че Русия възнамерява да достави нови, по-мощни системи за залпов огън“, продължи заместник представителят на Държавния департамент и отново не успя да докаже твърденията. Харф сподели, че не може да разкрие източника си на информация, но за сметка на това, може само да даде гласност на предположенията, направени получените данни. „Вие какво, да не би да предпочитате да не ви давам информация, ако не мога да разкрия кой е източникът?“, попита Харф събралите се журналисти.

„Смятам, че би било по-добре във всички такива случаи, когато вие правите подобни изявления, да можете да представите нещо повече от думите „защото аз така казвам““, заяви Мет Ли, един от журналистите, присъстващи на брифинга.

Западът нееднократно обвини Русия в това, че снабдява опълченците в Източна Украйна с оръжие, макар от Москва неведнъж да заявяваха, че няма подобно нещо, както няма и руски военни в размирните източноукраински райони, което е поредното от многото обвинения срещу нея. Руският президент Владимир Путин призова да бъдат отправяни обвинения единствено, ако има реални доказателства за тях.