Държавният департамент на САЩ неоснователно оклевети Русия пред Конгреса

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд преднамерено е въвеждала в заблуждение членовете на конгреса на САЩ, пише Global Research.

Докато строгите икономически изисквания на МВФ удрят беззащитното украинско население, държавният департамент на САЩ обвини за всичко това Русия, че уж последната била изпращала цели „тълпи“ военни и „непроверени“ хуманитарни конвои през границата в Украйна, нарушавайки всичките мирни споразумения.

В изявите си пред Конгреса на САЩ Нуланд нарече Украйна крайъгълен камък на „25-годишната трансатлантическа кампания за свободна, единна и мирна Европа“. Това абсурдно изявление, предполага журналистът и авторът на статията Стивън Лендман, е свързано с целта на Вашингтон да използва Украйна като оръжие срещу Русия.
Ето защо САЩ основно използват военни бази близо до границите на Русия, което поставя под заплаха нейния суверенитет, пише Лендман.

Хвалейки успехите на „нацисткото“ правителство в Киев, Нуланд през цялото време е въвеждала в заблуждение членовете на Конгреса. Тя твърди, че икономическите реформи са увеличили прозрачността на действията на правителството и банковата система на Украйна, че се съкратили нерационалното използване на ресурсите и намалили корупцията. Всичко това, по думите й, е подобрило инвестиционния и бизнес-климат в страната.
Но, нито едно от тези заявления не съответства на реалността, подчертава авторът. Така наречените икономически реформи, тежко бреме за и без това обеднелия украински народ, са нищо друго освен необходимост за подсигуряване на заеми от „кредитори от последни инстанции“ – Международния валутен фонд.

Банковата система на Украйна е „черна дупка от кражби в особено големи размери“, подчертава американският журналист. Докато бушува хиперинфлацията в Украйна държавните земи и предприятия в момента се разпродават на западните капиталисти на безценица, а „житницата“ на Европа е въвела купонна система, тъй като не може да изхрани собственото си население. Ето защо не може и дума да става за някакви политически реформи.
В настоящият момент Украйна е само символ на хуманитарна катастрофа, която винаги идва след намесата на САЩ. Но Нуланд, обратното, смело обвинява Русия в това, че изпраща в Донбас „непроверени“ хуманитарни конвои, нарушавайки всичките мирни споразумения.

Лендман е категоричен, че Русия е единственият доставчик на хуманитарни помощи в страната, която остро се нуждае от тях, а представителите на Международния червен кръст обстойно проверяват всеки конвой в съответствие с правилата.

Нуланд е правила дори и такива заявления, които пряко противоречат на официалната информация, изпращана от Киев, като тази например, че тълпи руски военни пресекли руско-украинската граница, подчертава Лендман в Global Research.

За огромно съжаление, нито един от членовете на Комитета на външните работи на Камарата на представителите дори не възрази на тези очевидно неверни твърдения, смята авторът. Та нали президентът Барак Обама се стреми да получи неограничен контрол над „новата американска колония“, да изстиска от нея всички възможни изгоди и да я използва за плацдарм на една своя стара мечта – промяна на режима в Русия, пише в заключение американският журналист. /RT