Държавната дума на Русия подкрепи Дамаск

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин е обсъдил ситуацията в Сирия със своя сирийски колега Хадией Халиф Абас, пише „Российская газета“, цитиран от ИА Фокус. Двамата политици са се съгласили, че ракетните удари на САЩ в Сирия са били в полза на терористите.
Преди да се представят „безпочвени обвинения“ за използването на химическо оръжие, правилно би било да се получат заключенията на експертите, а също така на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, отбеляза Володин. Но американските власти „посочиха виновните и извършиха ракетни удари“, както направиха през 2003 г. в Ирак, допълни председателят на Държавата дума.
„Политиката на САЩ, както вие прекрасно знаете, е основана на двойни стандарти. И този спектакъл, който беше разигран в Сирия, е доказателство за това“, отбеляза Абас.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров днес ще разговаря със своя сирийски колега Уалид Муалем, предава ТАСС.

„По време на преговорите министрите ще обсъдят ситуацията в Сирия, която беше атакувана и продължава да бъде атакувана от страна на терористите, към което се добави военната агресия на САЩ. Ще бъдат разгледани възможните съвместни стъпки за минимизиране на последствията от това грубо нарушаване на международното право“, отбеляза официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. Срещата на Лавров и Муалем ще се проведе точно ден преди тристранните преговори на външните министри на Русия, Сирия и Иран