Дрон, подарен на Медведев скара Вашингтон и Тел Авив

Случаят с руския премиер Дмитрий Медведев, който получи като подарък дрон от израелския министър на селското стопанство, продължава, пише в. „Аарец“. Според данни на изданието Пентагонът е отправил официално питане към правителството в Ерусалим за повече подробности. От Вашингтон се интересуват най-вече от това дали в безпилотния самолет има части, произведени в САЩ.

Всичко започна съвсем невинно. Преди седмица Медведев получи нестандартен подарък от министър Ури Ариелем по време на посещение в Израел. Това доведе до „сериозен дипломатически проблем в отношения Вашингтон-Тел Авив“. Сега висши американски ръководители искат допълнителна информация по въпроса от израелския премиер.

Според „Аарец“ американската страна вече е провела собствено разследване, което установило, че все пак става дума за дрон „предназначен за работа в селското стопанство“. Проблемът е, че в него има инсталирана камера за наблюдение, която е проиведена в САЩ.

Подобна технология по закон се дава на Израел по лиценз и не може да бъде предоставяна на трета страна без разрешението на Вашингтон. Ситуацията е още по-конфузна, защото в момента срещу Русия са в сила наказателни санкции от САЩ. В тях изрично се казва, че се забранява получаването на „съвременни граждански технологии, които могат да имат двойно предназначение“.

Израелските власти вече реагираха и виновно обясниха, че въпросната камера е била демонтирана от дрона, който получил Медведев. Разследването обаче продължава, а Вашингтон нервно чака още отговори.

„Какво мога да кажа? Трябва да поздравя Дмитрий Анатолиевич с още една успешна разузнавателна операция. Сега си представете колко средства отделят САЩ и техните съюзници за разработване и въвеждане на ново оборудване за безпилотните си самолети, пише  известният блогър Алексей Зотев.

Източник: Факти.бг