Руски газ за Европа през Украйна само до края на март

Според експертите, доставките на руски газ за Европа през Украйна са осигурени само до края на март, съобщи БНР. Несигурността се усилва и заради падащите цени на газа, които следват тези на петрола.

Според евродепутата Владимир Уручев газът за Евопа от Русия през Украйна е осигурен до края на следващия месец.

Дотолкова, доколкото си спомняме, това взаимно споразумение, в което ЕС участва със сериозни пари в плащането на руския газ за Украйна, което пък гарантира транспорта през Украйна за Европа. Но след март нещата са напълно отворени, няма никакви предложения, не се водят и никакви дискусии, което означава, че ние можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще, обясни пред БНР Уручев.

Най-бързата и единствена за момента възможност е да остане транспортът от Русия през Украйна, стига да се намери приемливо решение за цените. Европейският съюз ще участва в тези преговори. Те ще са между Украйна и Русия, но без наше съдействие, едва ли ще се случи нещо, допълва Уручев.

Новите нива на петрола и газа също засилват несигурността, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Сред спешните задачи на Европа е и създаването на енергиен съюз. Тук един от основните проблеми ще е постигането на съгласие между страните-членки за общо закупуване на газ – посочва председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Това би означавало в дългосрочен период спадане на цените за България, защото ще можем да ползваме по-ниските цени на по-големия пазар. Това, между другото, както е позитивно за газа, така е негативно за електроенергията – т.е. България там ще се озове в другата позиция, където вкарването в един такъв общ пазар ще означава повишаване на цените, каза от своя страна Руслан Стефанов.