Донецка народна република провъзгласи своята независимост

„Донецка народна република“ (ДНР) се обяви за суверенна държава, предаде РИА „Новости“, позовавайки се на съобщение на временното правителство.

„Донецка народна република“ се провъзгласи за суверенна държава след референдума за статута на региона каза съпредседателят на временното правителство на ДНР Денис Пушилин.

След проведения вчера референдум в украинския регион, при който 89% от жителите гласуваха за отцепване от Украйна, Пушилин заяви още, че е поискал Русия да разгледа възможността за присъединяване на новата република към състава на Руската Федерация.

Пушилин призова на пресконференция руския президент Владимир Путин да присъедини ДНР към Русия.

„Ние, народът на Донецка народна република, след резултатите от референдума, проведен на 11 май 2014 година и въз основа на декларация за суверенитета на ДНР, обявяваме, че отсега нататък ДНР се явява суверенна държава… Въз основа изразената воля на народа на Донецката народна република и възстановяване историческата справедливост, молим Руската Федерация да разгледа въпроса за присъединяване на Донецка народна република към състава на Руската Федерация“, прочете Пушилин декларацията на ДНР.

По-късно бе съобщено, че и „Луганската народна република“ е обявила независимост от Украйна. Това е заявил в обръщение към жителите на Луганск „народният губернатор“ Валерий Болотов.

По-рано днес, коментирайки резултатите от референдума в Донецка и Луганска област, от Кремъл съобщиха, че „в Москва се отнасят с уважение към волеизявлението на населението на Донецка и Луганска области“.