Донецката народна република създава собствена армия

11. 45 ч. Взрив е избухнал на газопровод в Ивано-Франковската област, има опасения, че е дело на терористи

Преди няколко дни е избухнала експлозия на участък от международния газопровод Уренгой-Помари-Ужгород, който се намира в украинската Ивано-Франковска област, предаде Обозреватель. От пресслужбата на местното министерство на извънредните ситуации съобщиха, че взривът може да е бил терористичен акт. На мястото са били открити елементи от взривно устройство. По случая е открито наказателно производство.

Местните власти съобщиха, че неизвестни лица са опитали да повредят основната тръба на газопровода, но не са успели, тъй като тя е изработена от много здрав материал.

11. 30 ч. Блумбърг: България е сред най-застрашените от украинската криза страна

Русия, най-големият ползвател на средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), може да попречи на възстановяването на Източна Европа, ако санкциите, които целят да сложат край на украинската криза, предизвикат рецесия, информира Блумбърг. Най- застрашените страни са България, Литва и Сърбия, които са най-зависими от руските доставки на газ. ЕБВР, чиято централа е в Лондон, инвестира около 9 милиарда евро (14 милиарда долара) годишно от Монголия до Мароко.

Двадесет и пет години след падането на „желязната завеса“, банката ще обсъжда днес във Варшава на годишната си среща инвестиционните си стратегии. Източна Европа се възстановява след дълговата криза, обхванала еврозоната и след като банките от Западна Европа ограничиха финансирането заради по-строгите капиталови изисквания. Възстановяването е застрашено, тъй като Русия, най-голямата икономика в региона и основен енергиен доставчик, е наказана от ЕС и САЩ за действията на руския президент Владимир Путин във връзка с Украйна. Отрицателното влияние вероятно ще бъде усетено в близко бъдеще, дори и да няма нови санкции срещу Русия, отбелязва в електронно писмо главната икономистка от Ай Ейч Ес глобъл инсайт (his Global Insight) Лилит Геворгян.

Русия е важен инвеститор в Централна и Източна Европа, особено в енергийния сектор. Отливът на капитали в Русия означава, че тези инвестиционни обеми ще спаднат, допълва тя. Нов кръг от санкции, обмислян от САЩ, който може да бъде насочен към енергийния сектор, ще задълбочи въздействието, посочва още Геворгян. По думите й най- застрашените страни са България, Литва и Сърбия, които са най-зависими от руските доставки на газ.

11. 00 ч. САЩ: Руските войски продължават да се намират на границата с Украйна

Американското правителство съобщи, че руските войски продължават да се намират в близост до границата с Украйна, предаде Ройтерс. Държавният департамент на САЩ показа сателитно изображение от спътник, на коет се вижда, че на 9 май в района на границата между двете държави е имало струпване на близо 20 хеликоптера на военновъздушните сили на Русия.

43

09. 30 ч. Западът е консултирал Украйна по време на анексията на Крим

По време на мартенските събития при анексирането на Крим украинското министерство на отбраната се е консултирало със западни военни. Това разказа бившият ресорен министър Игор Тенюх, цитиран от Обозреватель.

Тенюх поясни, че е провел срещи с множество лица от дипломацията и военните кръгове. „И с посланици, и с министрите на отбраната на САЩ, Полша, Словакия, Литва и Латвия. Това обаче бяха само консултативни разговори”, поясни бившият министър на отбраната, като допълни, че се е срещал и с германска и с американска делегация, в състава на които е имало и военни лица.

09.00 ч. В Славянск приключват запасите с продоволствия

В град Славянск, Донецка област, който се намира под контрола на „бандитски групи”, приключват запасите с продоволствия. „По думите на жителите на Славянск, по рафтовете в магазините има само сокове, а хората изчерпват последните си запаси”, съобщи Андрей Антонищак, координатор по въпросите на Националната гвардия при Самоотбраната на Майдан.

08. 30 ч. „Взгляд”: Донецката народна република започна да създава собствена армия

Донецката народна република пристъпи към създаването на собствена армия, пише ” Взгляд”, като цитира съпредседателя на правителството на Донецката народна република Денис Пушилин.

„Сега създаваме армия. Незаконните формирования, които се намират на наша територия след обявяването на официалните резултати от референдума са смятани за окупатори. Те трябва да напуснат територията ни и това може да бъде направено с помощта на армията”, заяви Пушилин.

08.00 ч. Камерън е уверен, че санкциите срещу Русия дават резултат, смята Крим за украински

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в парламента на Обединеното Кралство, че Великобритания трябва да се подготви за „трудни отношения с Русия в дългосрочен план”, ако позицията на Москва за кризата в Украйна не се промени, пише ”Независимая газета”.

Той подчерта, че се е опитвал да поддържа добри отношения с руските власти и да укрепи англо-руските връзки, както и че желае да запази добрия тон в отношенията.

„Трябва да признаем, че ако отношението на Москва към Киев не се промени ще трябва да се приготвим за трудни отношения с Русия в дългосрочен план. Лондон трябва да разясни това на Москва”, заяви Камерън като добави, че лично той е поставил същия въпрос в разговорите си с руското ръководство.