Долгов: факелните шествия в Украйна са демонстрация на неонацизма

Факелните шествия в Украйна сигнализират, че в страната се наблюдава движение по пътя към неонацизма, пише упълномощеният на руското МВнР по правата на човека, демокрацията и приоритета на закона Константин Долгов на своята страница в Twitter.

Така дипломатът коментира състоялото се на 1 януари 2015 в Киев шествие по случай 106-я рожден на ден на лидера на украинските националисти Степан Бандера, както и нападението срещу руските журналисти от Life News, освещавали това събитие.

Участниците в шествието на украинските националисти, което се проведе на 1 януари в центъра на Киев по случай годишнината от рождението на Степан Бандера, нападнаха репортера и оператора за руския телевизионен канал“Life News“.

“Кореспондентът на телевизия“Life News“ Жана Карпенко и нейният оператор бяха нападнати по време на факелното шествие в украинската столица. Неизвестни бутнаха журналистката, при което тя падна и удари главата си. Също така взеха телефона й. Освен това хулигани отнеха камерата на оператора и я счупиха. Всичко това пред очите на милицията, която стоя безучастно“, се казва в съобщение на телевизионния канал.

Според“Life News“, инцидентът възникнал непосредствено след включване на Карпенко на живо от мястото на събитието. Преди това протестиращите не са проявили интерес към нея.

Акцията на националистите завърши на площад Независимост, където участниците в нея скандираха радикални и често антируски лозунги. Подобни действия се състояха на 1 януари в по-малък мащаб също в Днепропетровск и Лвов.

Идеологът на украинското националистическо движение на ХХ век Степан Бандера сътрудничи по времена Втората световна война с нацистка Германия. През 2010 г. украинският президент Виктор Юшченко го удостои със званието Герой на Украйна, но през същата година, съд в Донецк отмени това решение като противозаконно. Юшченко подал жалба, която Донецкият апелативен съд също отхвърли. Година по-късно Върховният административен съд на Украйна потвърди решенията на Донецките съдилища.