Доклад на американски анализатори: Армията на САЩ отслабва, а противниците се усъвършенстват

Доклад на американски анализатори: Армията на САЩ отслабва, а противниците се усъвършенстват

Публикувано от:

Страни, които САЩ считат за свои противници, като Русия и Китай активно се развиват във военната област, докато американското оръжие остарява. Армията на САЩ рискува да загуби лидерските си позиции в света. До такъв извод стигнаха експерти след анализ на състоянието на американските въоръжени сили.

Експертният доклад е подготвен от специалисти от Американския институт за предприемачество и вашингтонския център „Външнополитическа инициатива”, съобщи РИА Новости.

Според анализаторите, САЩ са престанали да влагат средства в нови разработки. Сега Америка само съкращава разходите и състава на въоръжените сили. Например американските военни зад граница са намалели с 200 хиляди спрямо „студената война”.

Над два пъти е намалял броят на корабите на ВМС: от 566 на 271. Авторите на доклада считат, че те не са достатъчни за поддържане на присъствие в Тихия океан, Персийския залив и Средиземно море.

Значителни щети са понесли и ескадрилите на американската авиация. А и много самолети от ВВС на САЩ – В-52, А-10 и F-15 преминаха 20-годишния рубеж.

„Технологичното превъзходство – традиционното конче на американската военна мощ слабее” – правят извод експертите. При това противниците на САЩ не седят без работа: те повишават качеството и числеността на своите армии, при това достатъчно оперативно. Глобалното лидерство на САЩ е под заплаха, са убедени анализаторите. Ако разходите на армията не се стабилизират, крахът е неизбежен.