Докладът на американците за руските хакери – пълен триумф на постистината

 Няколко седмици след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, от американското разузнаване обявиха, че всъщност има данни за намеса на руснаците в тях. Никой не прие това твърдение на сериозно, защото от хиляда километра разстояние е видно, че американският политически елит е така сериозно разделен, че измислицата, лъжата и инсинуацията се превърнаха в основни оръжия на противопоставянето там. Между другото никога преди в своята история САЩ не биха паднали дотам, че да твърдят, че има намеса на друга страна в тяхната политика. Това не само е унизително за най-силната страна в света, самият факт, че американски политици могат да го твърдят сериозно подсказва, че те вече са се разделили в главите си с идеята, че са представители на най-мощната държава. Но за това ще си говорим друг път. Сега да видим какво представляват данните за намесата на Русия.

Преди това обаче си направих една разходка из статии, посветени на темата. Големи медии – Дойче веле, Гардиън и други – пишат, че доказателствата са налице, почти необорими и въз основа на това са създадени десетки патетични текстове как Доналд Тръмп е разрушителен за американската държавност. Заради това реших да отворя прословутия доклад, който е от 13 страници, за да видя каква е тежестта на фактите и колко дълго време Владимир Путин ще се пържи един ден във виртуалния ад. Отворих го, прочетох го и се убедих в едно – докладът на американците за руските кибератаки е някаква подигравка със здравия разум и, ако използваме модерният термин, е същинска полюция на постистината. Отлагах преглеждането му през празниците, защото чаках същинско стълпотворение от факти и неопровержими доказателства. Вместо това текстът се оказа разредена плява, две-трети от който са дрънканици за това как да се защитят по-ефективно американските институции, в което няма нищо лошо. Останалото е пълен въздух под налягане.

Има списък на хакерски групи, които са приписани на руското военно и цивилно разузнаване, но отсъстват доказателствата за това. Няма нито един факт, който да сочи връзките. Не е разкрито въз основа на какво тези групи се приписват на Русия, а да не забравяме, че някои американски служби твърдяха, че лично Путин е замесен в „хакването“ на изборите. Нали именно на тази база Барак Обама експулсира 35 руски дипломати от САЩ, а в отговор получи безкомпромисен шамар – Путин просто отказа да влезе в капана на това противопоставяне.

Но да се върнем към данните. В този прословут доклад е казано, че изброените групи са руски структури и оттук-нататък евроатлантическите блогъри и големите медии трябва да приемат това за безусловна истина. Но казването с убеденост не означава, че то има доказателствена сила.

В доклада са описани механизмите на хакването, но не е доказано по никакъв начин, че това са руски хакерски групи. Такива доказателства така отсъстват, че в началото се чудих дали не съм отворил някакъв подъл документ, подхвърлен от Кремъл като диверсия за американското разузнаване.

Ужасяващото е, че навсякъде четох за „доказателства“, а такива няма. Ако нивото на доказване в съвременния свят е на това равнище, то аз ви казвам, че в американските тайни служби е пълно с тайни алкохолици. Доказано е, нали? Или пък казвам, че Обама е извъземно. Пак се брои за доказано, така би трябвало.

Прегледах част от експертизата по американските медии. За мен е много странно, когато един експерт формулира изречение: „Вярвам, че са руснаците“. Доказателствата не са въпрос на вяра, защото разузнаването все още не е официална църква, нали!? Или имаш доказателства, че са руснаците или нямаш. Вярата няма нищо общо с проблема. Но пък показва защо част от американския елит се доведе дотук.

Когато някой пусне фразата „неопровержими доказателства“, се очаква, че те ще размазват като чук гипсова стена. В доклада, който е пуснат за разпространение, има само твърдения, а доказателствената част напълно отсъства. Това е постистина от постоянните оплаквачки на тема „постистина“.

Не напразно официалният говорител на Тръмп Шон Спайсър обяви, че има „нула доказателства за намесата на руснаците в изборите“. Службите щели да пуснат по-голям доклад след около седмица. Дано там да има доказателства, защото първоначалният им текст е като „разузнаване за идиоти“.

А иначе обработката продължи. СиЕнЕн – големият и скучен информационен , така се оплете в опитите си да изкара руснаците виновни, че пусна скриншот от култовата игра „Fallout 4“ като опит да докаже, че руснаците са хаквали американските институции. Което е много метафорично. Постоянните оплаквачки на тема „фалшиви новини“ стават първи разпространители на такива, когато ситуацията го изисква.

Крайно време е някой да ми обясни едно генерално противоречие в логиката. Русия загниваща страна с гладуващо население ли е или технологично развит Мордор, който хаква избори по поръчка и се гаври със световните институции. Защото двете версии съществуват паралелно, но яко се отричат една друга. А пък дори и да приемем, че руснаците са върлували из сървърите на Демократическата партия и са наклонявали везните на вота, тогава трябва да се запитаме – нима системите за сигурност на САЩ са на такова ниво и защо редовно скубят своите избиратели с данъци, ако пускат хакерите на Путин да решават вместо тях. Но това са неудобни въпроси за вестителите на постистината.

Всъщност покрай тази драма стана ясно и друго – две трети от големите медии по света са глътнали идеята за доказателствата наготово, без да си направят труда поне малко да бръкнат по-надълбоко. И още нещо – разпространеният документ започва с много изящно предупреждение, че The Department of Homeland Security не гарантира за информацията в документа.

Йеее, стопроцентово доказателство за истина!

Автор: Александър Симов, Поглед.инфо