Дойде ли на власт полският Орбан?

На 6 август в Полша в длъжност ще встъпи нов, шести пореден след 1989г., държавен глава, след като на балотажа в неделя президентът Бронислав Коморовски призна поражението си от малко известния консервативен претендент Анджей Дуда.

Промяната може да доведе до сериозни проблеми за управляващата дясноцентристка партия „Гражданска платформа“ и най-голямата икономика в Източна Европа да направи на парламентарните избори през есента завой към власт, която по-трудно ще намира общ език с европейските си партньори.

Според данни от екзит пол в неделната вечер Дуда печели с 53% срещу 47% от гласовете, пише „Дневник“. Резултатите бяха забавени с около 90 минути, тъй като ЦИК удължи избория ден след инцидент в един от изборните райони. Официалните резултати се очакват в понеделник.

Световните агенции изтъкват като причина за поражението на президента вялата му кампания, основана на убедеността на подкрепящата го правителствена партия, че той ще спечели още един 5-годишен мандат. Но като същинско основание за промяната се изтъква недоволството на поляците, че продължаващият две десетилетия икономически възход на страната облагодетелства определени тесни среди.

Коморовски пожела успешна работа на 20-години по-младия Дуда, който е подкрепен от „Закон и ред“ – дясната партия, предвождана от Ярослав Качински, брат-близнак на загиналият през 2010г. в самолетна катастрофа край Смоленск президент Лех Качински.
Партията е близка до полската църква, защитава консервативни ценности в обществото, заема по-скептична позиция спрямо ЕС и не е толкова открит привърженик на свободния пазар като управляващите. След новината за промяната злотата изгуби 1% от обменната си стойност спрямо еврото като сигнал, че бизнесът вече очаква промени в правителствената политика.

Дуда бе малко известен в полската политика. Той е бивш юридически съветник на покойния президент Качински, зам.-министър на правосъдието, общински съветник, депутат и настоящ евродепутат. „Ройтерс“ припомня, че според анализатори в Полша не е изключено той да е изкаран на политическата сцена от Ярослав Качински, защото лидерът на „Закон и справедливост“ не е искал да рискува срещу лично да рискува срещу популярният допреди няколко месеца президент Коморовски.

Новият президент е роден в Краков в семейство на учени и като дете редовно е ходел на църква и е залягал повече над книгите. По-късно завършва право и защитава докторска дисертация в Ягелонския университет.

Когато „Закон и ред“ печели изборите през 2005г. младият Дуда става съветник на парламентарната група и помага в изработването на закона за проверка на кандидатите за обществени постове дали са служили на компартията и комунистическите спецслужби.

Той тепърва ще трябва ясно да обяви как мисли да използва властта си за промяна в Полша. По конституция премиерът има повече власт в страната, докато държавният глава назначава висшите офицери, координира външната политика, може да налага вето на закони и участва в назначаването на управител на централната банка.