Договорите по "Южен поток" няма да се променят

Европейският съюз и Русия ще работят по намирането на двустранно решение за „Южен поток“, без да преразглеждат междуправителствените споразумения с транзитните държави. Това съобщи руският „Ведомости“.

В края на миналата година Европейската комисия обяви, че договорите за газопровода не отговарят на европейското законодателство и трябва да бъдат преразгледани.

Това се отнасяше и за споразумението, което сключиха България и Русия. Основните възражения на Брюксел бяха свързани с това, че в тях не са отчетени условията на Третия енергиен пакет на ЕС, които изискват достъп до всички тръбопроводи за алтернативни доставчици и не допускат основния доставчик на газ да контролира тръбите и да определя тарифите.

В петък руският енергиен министър Александър Новак и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се договориха за създаване на работна група, която да обсъди правните и техническите въпроси на проекта.

Според Анатолий Яновский, заместник на Новак, не става въпрос за преразглеждане на междуправителствените споразумения, а задачата на групата ще бъде да направи така, че „Южен поток“ да функционира според законите на ЕС.

Все още не са ясни сроковете, в които ще работи групата, казал пред икономическото издание представител на Йотингер.

Той отбелязал обаче, че отношенията между руското правителство и еврокомисията вече носят „конструктивен характер“.

.