ДНР обвини Киев в използване на мирно население за щит

ДНР обвини Киев в използване на мирно население за щит

Публикувано от:

Министерството на отбраната на Донецка народна република (ДНР) обвини украинските военни в използване на мирно население в град Авдеевка за жив щит. Това съобщи в понеделник на заседание представителят на донецкото ведомство Едуард Басурин, съобщи ТАСС.

„Украинските сили не пускат жителите на Авдеевка да напуснат града. Те държат мирните граждани там, за да ги използват в качество на жив щит в случай на щурм. По този начин смятат, че ще се прикрият с тях“, поясни той.

Басурин подчерта, че опълчението няма намерение да щурмува Авдеевка, разположена до Донецк. „Ние не искаме да пострада мирното население, както и не искаме да унищожаваме инфраструктурата на нашите градове и ще направим всичко възможно, те да оцелеят“, отбеляза Басурин.

По думите му, в настоящия момент опълченците провеждат операция по изтласкване на киевските сили в района на Дебалцево. „ДНР се опитва да запази живота на бойците си и няма намерение да се разхвърля с тях, затова изтласкването на украинските части става постепенно и поетапно“, заяви той.

В обкръжението на Дебалцево може да е озоват около 8 хиляди украински военни. По информация от щаба на опълчението, украинската армия, събрана от Киев по принудителен начин в рамките на поредната мобилизация, започна да се „разпада“ видимо. Украинските войници масово се предават в плен и преминават на страната на опълчението. Подобни случаи са регистрирани наскоро в Красная Парха и Лозовое.

Към това, както съобщи Басурин, при отстъпление киевските сили унищожават следите от присъствие на чуждестранни наемници. Коментирайки изтеклия в интернет вчера видеозапис на англоговорящи войници с украински униформи от батальона „Азов“, които украинските журналисти в Мариупол засякоха и заснеха. Въпреки това, Басурин заяви, че видеото не може да се счита за пряко доказателство за наличие на чуждестранни наемници в редиците на ВСУ. Но, по думите на командващия на опълченците, вече е събрано голямо количество косвени доказателства за наличие на чужденци във военната операция, водена от Киев срещу Донбас.

„Нееднократно се сблъскваме със следи от присъствие на чуждестранни наемници, воюващи на страната на украинската армия. Най-често опълченците намират визитки на английски език, електронни устройства с чуждоезични проповеди, прихващат разговори по радиостанции на чужденци от мобилни телефони. Дори униформите, които носят се отличават от украинските военни униформи“, разказа той.

Въпреки това, международните наблюдатели ще повярват в това, само ако опълченците успеят да вземат някой от наемниците в плен, засега такава възможност опълчението не е имало, тъй като украинското командване използва крайни мерки, с цел да намали шансовете за откриване на следи от чуждестранни наемници там, дори след смъртта им.

„През лятото армията на ДНР се опита да обкръжи група чуждестранни наемници по време на сраженията за летището в Луганск. Тогава те успяха да стигнат до тях, но онези вече са били убити, а това също е рядкост. Тъй като украинските военни унищожават следите от наличие на чужденци и изгаряха телата им по време на отстъпление“, добави Басурин.

наемници

Напомняме, че украински журналисти предоставиха още едно доказателство за участие на англоезични наемници във военната операция в Новорусия на страната на украинската армия. Минути след обстрела на Мариупол, на мястото на събитията пристигна снимачен екип от местна телевизия. Репортерът се опитал да вземе интервю от тичащия войник в украинска униформа, като го попитал, какво именно се случва, но в отговор чул само истерична английска реч с искане, да не снимат лицето му. Заснет е и друг англоговорящ военен с украинска униформа, който консултира друг военен как се взривяват боеприпаси.

За участието на чуждестранни наемници в сраженията в Донбас на страната на Киев е съобщавал преди и бившият командващ армията на ДНР Игор Стрелков. По негови данни, в боя на 19 юни до Ямпол на страната на противника са воювали около 80 наемници-чужденци, въоръжени с английски щурмови винтовки.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=nGEMEH-wxlY[/embedyt]