ДНР и Русия: в Украйна няма руски войски и военна техника

«На територията на Новорусия няма руски войски», освен ако Порошенко не е имал предвид някакви други територии на Украйна, каза представител на щаба на армията на Донецка Народна Република, предаде РИА Новости.

Също така, той припомни думите на премиера на ДНР Александър Захарченко, че «в Киев и на Запад повтарят за инвазия на руски войски в Украйна, с цел по някакъв начин да оправдаят масовите поражения на украинската армия в конфликта с ДНР».

По думите на Захарченко, това може да даде обясни пред скептиците факта, че опълчението на ДНР от полупартизански групи се превърна в мощна военна армия, способна не само да се противопоставя, но и да побеждава правителствените войски в сраженията.

На свой ред, постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви пред журналисти след заседанието на организацията, че руски войски не участват в конфликта.

«Ние твърдо заявяваме, че в Украйна няма никакво присъствие на руски войски и военна техника. Обвиненията, че към Украйна вървят колони с бронетехника от Русия се повдигнаха през миналата, по-миналата и тази седмица. Всички те бяха опровергани, опровергаваме ги и днес. Тези обвинения са абсолютно безсмислени», подчерта руският дипломат.

«Единственото, което знаем е, че кметът на Новоазовск съобщи, че 10 артилерийски изстрела от страна на донецката армия, са накарали украинските военни подразделения да побегнат от града, след което там навлезе армията на ДНР», добави той.

По-рано днес, президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че «на територията на Украйна са навлезли руски войски».

Наблюдатели отбелязват, че смисълът на измислиците на американските покровители и украинския президент са за това, ЕС и НАТО да бъдат забъркани в ситуацията още по-сериозно, тъй като Киев не се справя с армията на Донецка и Луганска области.