ДНР и ЛНР поискаха Киев да отмени силовата операция и да върне извънблоковия статут

Представителите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Владислав Дейнего публикуваха съвместно заявление, съобщи ТАСС.

Самопровъзгласените републики възнамеряват да поискат от Киев прекратяване на силовата операция и да върне извънблоковия статут.

„Въпреки, че някои наши изисквания така и не бяха включени в документа, договорен в Минск на 12 февруари, ние ще настояваме на тяхното реализиране. Преди всичко ДНР и ЛНР имат намерение да постигнат прекратяването на силовата операция, която Киев провежда в източната част на Украйна“, се казва в заявлението.

„Докато действат всичките тези позорни и престъпни решения и заповеди, довели до гибелта на хиляди хора и разрушения, не може и дума да става за някакво истинско примирие“, се казва в заявлението, публикувано на сайта на Донецката информационна агенция.

В документа също така се споменава: „всеки опит на Киев да влезе в НАТО или друг антируски военен съюз е неприемлив за нас“.

“В такъв случай ние незабавно ще прекратим взаимодействието с Киев и ще смятаме Минските договорености за нищожни”, се казва във заявлението.

Припомняме, през декември 2014 година Върховната рада внесе промени в украинските закони „за основи във вътрешната и външната политика“ и „за основи на националната сигурност на Украйна“, предвиждащи отказ от извънблоков статут на страната. По-късно Киев възнамеряваше да повдигне въпроса за встъпване в НАТО с референдум, но преди това планира да проведе редица необходими реформи за получаване на членство в Алианса.