Днес е Андреевден: всяко начинание се увенчава с успех!

На 30 ноември Православната църква почита Св. всехвален апостол Андрей Първозвани – един от 12-те апостоли, брат на апостол Петър и ученик на Христос.

В българската народна традиция се вярва, че от днес денят започва да нараства колкото едно просено зърно и че на този ден всичко наедрява – и здраве, и богатство. Затова всеки се стреми на Андреевден да подхване някаква работа с вярата, че усилията му ще се увенчаят с успех.

Св. ап. Андрей е наричан Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. Той се смята за апостол на православните християни, защото е ръкоположил първия епископ в Цариград – апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили св. Кръщение и миропомазание православните славяни – българи, сърби, руси и други.

Св. Андрей и брат му Симон (Петър) били рибари и живеели на брега на Тивериадското езеро. Когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, младият Андрей станал един от неговите ученици. Андрей бил на брега на река Йордан, когато Йоан Предтеча посочил на хората минаващия Иисус Христос и им казал, че това е Агнецът Божий.

По-късно двамата братя се присъединили към учениците на Христос, следвали го непрестанно и станали свидетели на всички негови чудеса. Те присъствали, когато той бил разпнат на кръста и видели неговото Възкресение.

Когато след Възкресението на Христос апостолите се пръснали по разни страни да проповядват, св. ап. Андрей се отправил към северните страни. Той проповядвал усърдно в Гърция, Мала Азия, Армения, Грузия, Скития.Смятан е за покровител на Русия и Румъния, а Руската православна църква го приема за свой създател. Счита се, че той е основал църквата във Византион.

Целия си живот апостолът посветил на проповед. С търпение понасял гонение от езичниците и навсякъде със своето слово, чудеса и примерен живот спечелвал нови последователи за Христа. Той изцерявал болни, прогонвал нечисти духове, убеждавал новопокръстените да бъдат милостиви към странниците и своите роби, да имат любов към всички.

Св. Андрей получил мъченическа кръстна смърт. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата Х, наречен по-късно в иконографията „Андреев“.

В българската традиция празникът е известен като Андреевден и е пряко свързан с представите за преход от есента към зимата. Според народния календар от днес денят започва да нараства, да наедрява колкото едно просено зърно. На места у нас дори наричат 30 ноември Едринден или Едрей.Затова на трапезата на Андреевден задължително присъстват варива – боб, леща, царевица, ориз, варено жито, грах, просо.

В народната традиция Андреевден се нарича още Мечкинден. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

А заради храбростта, която носи Първозваният, се вярва, че всички дела, започнати днес, ще бъдат спорни и успешни. Имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Андриян, Андрея, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

Честит празник!