ДМИТРИЙ ИВАНОВИЧ МЕНДЕЛЕЕВ РУСКИ УЧЕН-ЕНЦИКЛОПЕДИСТ

Част 1

Дмитрий Иванович Менделеев  — химик, физик, икономист, технолог, геолог, метеоролог, педагог и въздухоплавател.

Бил е професор в Петербургския технологичен институт и в Петербургския университет. Той е член-кореспондент на Петербургската академия на науките, учен-пазител в Главната палата за мерки и теглилки, член на Лондонското кралско дружество, член на академиите на науките в РимПарижБерлин и др. Бил е член-корепондент и на редица други академии на науките.

Менделеев е тъст на известния руски поет Александър Блок, който се оженил за дъщеря му Любов.

Дмитрий Менделеев е роден на 8 февруари (27 януари стар стил) 1834година в ТоболскЗападен Сибир. Той е най-малкото от седемнадесетте деца на Иван Менделеев и Мария Менделеева (по баща Корнилиева), осем от които умират в ранна възраст. Бащата, Иван Менделеев, е син на свещеник от Тверска губерния, който се дипломира в Санкт Петербург и работи като учител в Тоболск, ТамбовСаратов и отново в Тоболск. При раждането на последния си син той е директор на Тоболската гимназия. Майката, Мария Менделеева, произлиза от виден род на сибирски търговци и се жени за Иван Менделеев през 1809 година, по време на първия му престой в Тоболск.

В същата година, в която се ражда Дмитрий Менделеев, баща му ослепява и се пенсионира по болест. По-късно той пътува до Москва и след операция на катаракта зрението му се възстановява, но не успява да се върне на работа и семейството трябва да преживява само от пенсията му. По тази причина те се преместват в близкото село Аремзянское, където живеещият в Москва брат на Мария Менделеева притежава стъкларска фабрика. Той ѝ поверява нейното ръководство и тя ръководи предприятието в продължение на години, издържайки семейството, напълно самостоятелно след смъртта на Иван Менделеев през 1847 година.

В годината на смъртта на баща си Дмитрий постъпва в Тоболската гимназия, която завършва през 1849 година. След това Мария Менделеева с най-малките си деца Дмитрий и Елизавета прекратява деловата си дейност в Сибир и заминава за Москва, а малко по-късно — за Санкт Петербург, за да може проявяващият заложби Дмитрий да продължи образованието си.

MEND

Следва продължение