Диего Фузаро: Путин действа правилно

Пропагандната атака срещу Русия става все по-очевидна. Президента Путин го изобразяват не само като диктатор, но се опитват да го изкарат и основен виновник за украинската криза.

За този проблем разговаряме с философа Диего Фузаро от университета „Вита-Салуте Сан Рафаеле” в Милано. Виждането на Фузаро за съвременния свят рязко се различава от мнението на повечето представители на западната мисъл, чийто строен хор от гласове изразява напълно определена позиция.

Кореспондент: В съвременните условия, в това число и в контекста на гражданската война в Украйна, срещу Русия и нейния президент се води информационна атака. Какво мислите по този повод?

Диего Фузаро: Мисля, че ние наистина сме свидетели на планирана дългосрочна атака срещу Русия и президента Путин. Това се обяснява с факта, че голямата световна държава се възпротиви на новия световен ред, който американските империалисти създават, започвайки от 1989 г. Очевидно е, че атаката срещу путинова Русия се осъществява с помощта на цветните революции, а също и с военни средства чрез разполагане на нови военни бази на териториите на съседни на Русия страни. Едновременно се провежда целенасочена политика на разрушаване на руската култура: спомнете си случая с Pussy Riot. Тази операция има за цел да унищожи руската култура и идентичност, за да стане страната лесна плячка за империалистите, които осъществяват глобализацията под ръководството на САЩ.

Но фактът, че общественото мнение и обективната информация се подлагат на манипулация с цел да се очерни руският президент, е показател за това, че Путин действа правилно.

Кореспондент: Тоест, Вие сте убеден, че Западът се опитва да подчини онези региони в света, където са се утвърдили „доминиращите” идеи за унифицираното виждане за света?

Диего Фузаро: Разбира се! Това, което срамежливо наричат глобализация, в действителност е световна агресия на капиталистическия глобален пазар. Да вземем това, което аз наричам в книгите си идеология на еднаквостите. Капиталът, който се стреми към глобализация, иска навсякъде да вижда едно и също: стоки, принципи на организация на икономиката, английски език, еднакъв образ на живот и начин на изразяване, единомислие. Капиталът на епохата на глобализацията ненавижда различията и се стреми да ги подтисне, за да създаде навсякъде един и същи ред, една и съща система. В този смисъл Русия на Путин, която се съпротивява на този ред и отстоява многополярността в света, в това число и културната многополярност, е една от основните мишени на глобализаторите под командването на САЩ.

Кореспондент: Доктор Фузаро, а каква алтернатива предлагате, и по-конкретно, в последната си книга „Бъдещето е наше”?

Диего Фазуро: В книгата си „Бъдещето е наше” разсъждавам за предпоставките, и по-точно, за онтологичните корени на възможното възраждане на света. Зад тези умни думи в действителност се крие една доста обикновена мисъл: за да променим света, ние, преди всичко, трябва да вярваме, че можем да го променим. За да се съпротивяваме на глобализацията, ние трябва да вярваме, че това е по силите ни. Противопоставянето не само е възможно, но е и необходимо за оцеляването на планетата, преди тя да загине под властта на пазарния капитализъм, който се превърна в световна религия./ Гласът на Русия