Диверсионни групи от Киев дестабилизират обстановката в Донбас

Украинските силови структури са формирали 85 диверсионни групи, включително комплектовани от чужденци, с цел да дестабилизират обстановката в Донбас. Това заяви днес Едуард Басурин от министерството на отбраната на Донецка народна република (ДНР), предаде ТАСС.

По данни от разузнаването на ДНР, 19 от тези групи, създадени в част от Донецката и Луганската област, близо до самопровъзгласилите се народни републики, са “изцяло комплектовани с чуждестранни граждани и действащи военнослужещи от сили за специални операции от Европа, САЩ, също така от Грузия и Балтика, добре владеещи руски език”, твърди Басурин, пише Дарикнюз

Според агенти на ДНР и ЛНР, Киев е създал тези отряди, тъй като планира “терористични акции с униформи на руски военнослужещи” и в народните републики, както и в селища на Донецка и Луганска области, контролирани от централната украинска власт.

Новата стратегия на украинската армия в Донбас цели “да разруши транспортната, икономическата и социалната инфраструктура” в ДНР и ЛНР, заяви Басурин.

Украински диверсанти са нападнали вчера група наблюдатели от Съвместния център за контрол и координация на режима за спиране на огъня, водена от руския представител в Центъра генерал-полковник Александър Ленцов, каза още представителят на ДНР.

Според него, наблюдателите били нападнати, защото открили в проверявания район “значителни количества украински тежки оръжия, които не е трябвало да се намират там според Минските договорености”. За щастие обаче не са пострадали нито руските делегати в Центъра, пътували с колата, нито шофьорът от украинската армия.

Двама души са убити, а още двама – ранени при обстрели на територии в ДНР от украински сили през последното денонощие, каза Басурин.