Джордж Лукас: Съветските режисьори имаха повече свобода от мен

Известният американски режисьор Джордж Лукас заяви наскоро в интервю, че режисьорите в СССР са имали доста повече творческа свобода, отколкото той в Холивуд. Трябвало е само внимателно да се отнасят към критиката на властите, смята създателят на „Междузвездни войни“, цитиран от RT, предаде „Руски дневник“.

Създателят на сагата в интервю пред Чарли Роуз се оплака от липсата на творческа свобода, пише The Wall Street Journal, цитиран от ИноТВ.

„В света, в който живеем, в системата, която сме създали сами за себе си, това е голяма индустрия — не може да губиш пари. Смисълът е в това, че те принуждават да снимаш определено кино. Винаги съм отговарял на онези, които още тогава, по съветско време ме питаха: „Как, не се ли радвате, че живеете в Америка?“ Аз винаги им отговарях, че познавам много съветски режисьори, и те имат много повече свобода от мен. Те трябва само да внимават с критиката на правителството, а иначе могат да правят каквото си поискат“, цитира вестникът думите на режисьора.

Срещу мнението на Лукас изданието публикува фрагмент от книгата „История на руското кино“ на Биргит Боймерс, изследователка от Бристолския университет. По нейни  наблюдения, авторското кино в годините на застоя (1967 — 1982) преживява трудности заради своя поетичен език, недостъпен за широките маси, и поради това, че неговата  символика е можела да не съвпада с политическия дневен ред.

Понякога международната подкрепа е можела да доведе до това, че филмът е бил показван на някои фестивали, но в същото време в родината си лентата или въобще не се е излъчвала, или се е излъчвала в ограничен брой кина. Биргит Боймерс посочва като примери филмите „Андрей Рубльов“ на Андрей Тарковски (излъчването по кината се отлага със 7 години) и „Проверка по пътищата“ на Алексей Герман (забранен).